≫ 

Kako je migrantska kriza uništila turizam na Lebzosu?

Nažalost, turizam je na ovom prelepom ostrvu u potuno drugom planu, da ne kažemo - ne postoji

  • 0
lezbos Lezbos / foto: Pixabay.com

Često u poslednje vreme slušamo vesti o tome da su se migranti iskrcali na ostvru Lezbos, a poslednjih dana i da se vode prave borbe između njih i pripadnika grčke vojske i policije na granici sa susednom Turskom, nadomak mesta Evros. 

Naravno da smo svi manje ili više zabrinuti, ali šta bi onda trebalo da kažu stanovnici ostrva Lezbos, koji već nekoliko godina vode pravu bitku sa ljudima, koji izgleda baš i ne cene njihovo gostoprimstvo.

Kako je „filotimo“ na Lezbosu negativno iskorišćen?

Ako ste pratili situaciju sa migrantima u Grčkoj, koja traje već nekoliko godina, niste propustili da vidite i stanovnike grčkog ostrva Lezbos, koji su pokušavali tim ljudima da pomognu.

S obzirom na to da su najveći kampovi za migrante na tlu Grčke izgrađeni u Mitiliniju, glavnom gradu ovog, inače predivnog ostrva, to je i sasvim očekivano da je upravo taj grad i najviše pogođen prilivom došljaka.

Poznato je svima koliko su Grci gostoljubiv narod, pa su čuveni „filotimo“ iskazali i prema pridošlicama. Grčka reč „filotimo“ nema adekvatan prevod na naš jezik, jer se njome iskazuje poseban odnos koji Grci imaju prema strancima. U toj reči su spojeni i poštovanje prema poseoticu i gostoljubivost i želja da se u njihovoj zemlji zaista osećate prijatno. Sve to su imali prilike da osete migranti pre tek koju godinu.

Na internetu se u to doba moglo pročitati dosta vesti iz grčkih medija, koji su bili puni razumevanja prema tim ljudima, baš zato što su i oni ili njihovi preci preživeli turski genocid u Maloj Aziji, te su i sami u nekom trenutku bili izbeglice. Znajući dobro šta to znači, trudili su se da olakšaju tako teške životne uslove pridošlicama. Čak smo imali priliku da pogledamo i video u kome se jedna meštanka Lezbosa, puna razumevanja, trudila da nahrani što više tih ljudi.

A onda se sve promenilo...

Lezbos Lezbos / pixabay.com

Početkom marta ove godine se na grčkom ostrvu Lezbos, koje je inače po veličini treće u celoj zemlji, desilo nešto zaista neverovatno. Upravo neki od tih pridošlica, koji su možda i imali prilike da iskuse gostoljubivost meštana su se odvažili da učine nešto, što su ranije činili samo neprijatelji, pa čak ni oni u tolikoj meri. Crkva posvećena Svetom Đorđu u mestu Moria, na ovom ostrvu je uništena... Ne, nisu to uradili meštani Lezbosa! Ipak, nije dokazano zvanično još uvek ko je to učinio.

A to je bio samo dodatak na nedavne masovne demonstarcije meštana ovog ostrva protiv odluke Vlade u Atini da otvori još kampova za pridošlice.

Ranije je ovo ostrvo bilo turistički odlično razvijeno. Poznato po mnogim atrakcijama, a najpre po šumi sekvoje, u kojoj se nalaze okamenjena stabla, Lezbos je bilo jedno od omiljenih ostrva za odmor ne samo Grka iz drugih delova zemlje, nego i turista iz celog sveta.

Ipak, ne može se reći da je turizam zamro, ali da Lezbos i te kako oseća posledice migrantske krize, koja traje poslednjih nekoliko godina, to je neosporno. U svetlu nedavne vesti da su Grci počeli masovno da uplaćuju aranžmane upravo za odmor na ovom ostrvu, ostaje nam da se nadamo da će Lezbos ipak uspeti u nekom trenutku da vrati svoj pređašnji sjaj.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA