≫ 

Koliko bi vas trajektom koštalo da stignete do svojih omiljenih grčkih ostrva?

Cene trajekata nisu uvek tako povoljne

  • 1
trajekti grčka foto: pixabay.com

Nije nepoznanica da ljudi vole sebi da komplikuju život bez potrebe, sve se pravdajući nekim višim ciljevima. Možda zato i nije čudno što se mnogi „muče“ na razne načine prilikom odlaska na letovanje u bratsku nam Grčku.

Nemojte da vas začudi ako čujete da srpski turisti nose mleko iz naše zemlje ili hranu za bebe, jer valjda toga u grčkim radnjama nema, nije baš najjasnije. Da ne pominjemo druge namirnice koje se na veliko nose iz Srbije... nije nam namera da na bilo koga ukazujemo, ali jeste činjenica da ima turista koji i to rade.

A kada bi malko razmislili, možda bi shvatili da je ušteda u tom slučaju zaista zanemarljiva, ali ne mešamo se. Svako se prema sebi organizuje. Važno je da osoba ipak uspe da provede određeni broj dana u nekom od grčkih letovališta, a sve ostalo je zanemarljivo.

Sem fenomena nošenja namirnica, kod srpskih turista je primećen još jedan fenomen. Mnogi koji se odlučuju da posete neko od grčkih ostrva, radije biraju da do tamo stignu trajektom, nego da plate avionsku kartu.

Trajekt iz Pireja do poznatih grčkih ostrva

Sreća te su atinska luka Pirej, kao i luka Rafina odlično saobraćajno povezane sa brojnim grčkim ostrvima. Linije su redovne, što je odlična vest za sve naše turiste koji žele tako da otkrivaju ostrva. Ali da li je to isplativo i u finansijskom i u fizičkom smislu, to je već drugo pitanje.

Najduže traje put do ostrva Krit, u proseku oko 9 sati. Do ostrva Santorini je potrebno oko 6 sati, do Mikonosa oko 4 sata. Ako želite da posetite ostrva Samos ili Andros, put do njih će trajati u proseku oko 3,5 sati. Ipak, navedena vremena u velikoj meri mogu da variraju, sve u zavisnosti od toga za koju se kompaniju i za kakav trajekt odlučite.

trajekti grčka foto: pixabay.com

Ako putujete do luke Iraklion na Kritu, za automobil je potrebno da platite po 84 evra u oba pravca. Tome dodajte i cenu kabine, koja se kreće od 29 do 72, odnosno 112 evra. i to puta dva naravno, jer je potrebno da platite i kabinu u povratku, ako želite.

Do Hanje na Kritu ćete platiti po 81 evro za automobil, a cena kabine  u jednom pravcu se kreće od 38 do 202 evra.

Kada je u pitanju prevoz trajektom do ostrva Mikonos, cena varira u zavisnosti od toga koju kompaniju izaberete. Od 20 do 107,5 košta prevoz trajektom kompanije Blue star ferries, dok je cena za Seajets, brze trajekte od 59,7 do 85 evra.

Cene trajekta do grčkog ostrva Santorini, u jednom pravcu se kreću u rasponu od oko 43 evra, pa do skoro 80 evra za automobil i jednog putnika.

trajekti grčka foto: pixabay.com

Istina, uštedećete sigurno određenu sumu novca ako ovako budete odlučili da putujete, jer svi znamo da cena avinske karte do Atine nije ni malo povoljna. I mada su cene karata od Atine do grčkih ostrva zasita pristupačne, to se poništava kada se uzme u obzir cena avionske karte Atina – Beograd – Atina.

Ali se postavlja pitanje da li će višesatna vožnja brodom, te čekanje trajekta u luci, prethodno rezervisanje i svi ti poslovi moći zaista da budu nadoknađeni tokom boravka na izabranom ostrvu? Da li je stvarno to isplativija varijanta, ako razumete na šta mislimo?

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milos

    28. avgust 2021 | 12:38

    Pa naravno da je isplativije trajektom, jer onda tamo bemate stavku rent a car koje je oko 40e po danu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA