≫ 

4 grčka ostrva koja se razlikuju od svih ostalih: Jedinstvena su samo zbog ove karakteristike

Najbolji način da spojite letovanje u Grčkoj sa daškom Turske

  • 1
Samos, Grčka Samos / pixabay.com

Grčka ostrva koja se mogu smatrati na neki način jedinstvenim, baš zbog spoja lokalne kulture i ostataka turske, ali i mletačke, čini se da privlače sve veću pažnju turista i iz naše zemlje.

Ostrvo Samos – Pitagorino ostrvo

Samos, Grčka Samos / pixabay.com

Samo jedan širi kanal deli ovo grčko ostrvo od turske obale. Praktično se ostrvo, na kome je rođen čuveni matematičar nalazi prekoputa maloazijske obale.

Ima svoj aerodrom, a ovo egejsko ostrvo je ukupne površine oko 470 km². Takođe je poznato po prozvodnji izuzetno kvalitetnih vina, ali i po vrlo interesantnoj arhitekturi.

Plaže na Samosu su priča za sebe. Osim onih koje posećuje najveći broj turista, možete uživati i u divnim skrivenim uvalama, kojih na ovom ostrvu ima dosta. U gradu Samosu, ali i u mestima Karlovasi i Kokari postoji dosta baroiva i kafića, pa su upravo ta mesta i poznata po odličnom provodu.

Mnoge srpske agencije nude mogućnost paket aranžmana za ostrvo Samos, u koji je uključen i prevoz čarter letom.

Osim što sa Samosa možete otići na izlet do ostrva Patmos, imate mogućnost i da posetite grad Efes na turskoj obali. Plaža Potokaki, selo Spatherei i selo Kokari su nezaobilane atrakcije ovog ostrva. Pitagorin trg se podrazumeva da je obavezan za obilazak, a na Samosu se nalaze i crkve posvećene Svetom Spiridonu i Svetom Nikoli, kao i Arheološki, odnosno Vizantisjki muzej.

Kada već posećujete ovo interesantno ostrvo, nemojte propustiti da probate i lokalna vina. Sigurno ćete biti oduševljeni.

Ostrvo Lezbos - treće po veličini

lezbos Lezbos / foto: Pixabay.com

Zauzima površinu od 1.633 km², a na njemu živi oko 90 hiljada ljudi. Nažalost je u novije vreme stalno pominjano zbog povećanog priliva izbeglica sa teritorije obližnje Turske.

Tek oko 100 kilometara vazdušnom linijom je udaljen nekadašnji grad Smirna, a današnji Izmir na području Turske. Dužina obale je oko 320 kilometara, a samo ostrvo je poznato po bujnoj vegetaciji, maslinama i po okamenjenim ostacima sekvoja, ali i po odličnim plažama.

Ostrvo Kos – antičko lečilište i Hipokratovo ostrvo

Kos, Grčka Kos / pixabay.com

Samo oko 7 kilometara deli ostrvo Kos od turske obale, budući da se nalazi praktično prekoputa letovališta Bodrum.

Izvori lekovite vode, po kojima je takođe ovo ostrvo poznato, su bili cenjeni i u Hipokratovo vreme. Upravo ih je Otac medicine preporučivao mnogima za lečenje i oporavak.

Danas je ostrvo Kos jedna od izuzetno atraktivnih turističkih destinacija. Zvanično je treće po veličini među ostrvima Dodekaneza, a poznato je po velikom broju sunčanih dana u toku godine.

Paradise plaža i Agios Stefanos su svakako najpoznatije na ostrvu, a sa ovog ostrva možete otići na izlet u turski grad Bodrum ili posetiti grčka ostrva Kalimnos i Nisiros.

Ne propustite da posetite i selo Zia i viznatijsku tvrđavu, po kojoj je poznato. A ako se dobro organizujete, možda ćete i da doživite jedan od najlepših zalazaka sunca, upravo u tom selu.

Spoj vizantijske arhitekture i turske je ono što daje posebnu čar ovom grčkom ostrvu. Na Kosu možete videti i kuće iz perioda vladavine Mlečana, ali i džamije iz turskog perioda.

Antički stadion i teatar na Kosu datiraju iz perioda 4 do 3. veka pre Hrista su nešto što ne treba zaobići ni u kom slučaju. Vredi posetiti i Arheološki, ali i Folklorni muzej, te ostatke Palate kraljeva koja datira sa kraja 14. veka.

Ostrvo Hios i čuvena mastika

Hios, Grčka Hios / pixabay.com

Pripada grupaciji južnih Sporada, a po površini se nalazi na petom mestu u zemlji. Nalazi se nadomak turske obale, a na njemu živi oko 50 hiljada stanovnika.

Smatra se da je čuveno grčko nacionalno piće – mastika, poteklo upravo sa ovog ostrva.

Možda je trenutak da neko od ovih ostrva posetite i da upoznate i druge delove Grčke.

Video: Ako volite tirkizno more, peščane plaže, mir... Onda je ovo mesto u Grčkoj idealno za vas

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA