≫ 

Skriveni dragulj u Jonskom moru: Grčko ostrvo na kojem živi tek oko 60 ljudi

Kako do sada nismo znali za ovo ostrvo?

  • 0
Ostrvo Trizonija Trizonia Ostrvo Trizonia / printscreen / youtube / geokok drone_4u

Mislite da poznajete grčka letovališta i da ste obišli mnoga od njih? Ako je tako, imamo jedno pitanje – da li znate da u Grčkoj postoji ostrvo na kome živi tek 60–ak ljudi i na kome je zabranjeno voziti automobil?

Skriveni dragulj Grčke

U istočnom delu Jonskog mora, na području Korintskog zaliva se nalazi ostrvo Trizonia, kome ni Aristotelos Onazis nije odoleo.

Među starijim meštanima posebno se može čuti da je 60–ih godina prošloga veka ovo ostrvo posetio i čuveni grčki brodovlasnik. Izneo je tom prilikom ponudu, sa željom da kupi ovo ostrvo, kao što je kasnije učinio i sa ostrvom Skorpios. Iako je tada Onazis nudio neverovatne svote novca, meštani su bili dosledni i to odbili. Priča dalje veli da su se branili time da nije na prodaju takav poseban raj, što ovo ostrvo zaista jeste.

Možda baš zato što je jedinstveno po tome što je zabranajeno korišćenje automobila, ovo ostrvo je uspelo da sačuva svoju autentičnost.

Kako stići do Trizonia ostrva?

Mora se priznati da je ovo jonsko ostrvo odlično povezano brodskim linijama sa grčkim kopnom.

Iz atinske luke Pirej saobraća trajekt prema ostrvu Trizonia, koje je od kopna udaljeno oko 140 kilometara.

Udaljenost od ostrva Zakintos je oko 110 kilometara.

Šta videti na ostrvu Trizonia?

Ostrvo Trizonija Trizonia Ostrvo Trizonia / printscreen / youtube / geokok drone_4u

Pored toga što ćete sigurno biti prijateljski primljeni tokom posete ovom ostrvu, valjalo bi napomenuti da je ono poznato po izvanrednim plažama. Prekrivene peskom i finim šljunkom, karakteristične su po tirkizno čistom moru.

Crkva posvećena Svetom Đorđu, koja je izgrađena od kamena u tradicionalnom stilu je sigurno nešto, što ne bi trebalo da propustite ako posećujete ostrvo Trizonia.

Najbolje je da iznajmite bicikl i upoznate lepote ovog ostrva. Iako automobili nisu dozvoljeni, imate mogućnost i da iznajmite skuter, a ako vam ne odgovara takva varijanta varijanta, uvek imate mogućnost vožnje bicikla. 

Mada je ukupna površina ostrva tek oko 2,5km², ima sasvim dovoljno kafića i restorana za sve koji odluče da upoznaju njegove lepote. Ne propustite da probate neki od lokalnih specijaliteta, koji uključuje ribu, a koja je omiljena hrana ostrvljana. Na ostrvu postoji i marina, koja nudi pristanište za oko 650 brodova.

Kako se naziv ovog ostrva dovodi u vezu sa crvčcima, jer se termin trizoni u grčkom jeziku koristi upravo za označavanje ovih insekata, to možete i očekivati da tokom boravka uživate u umilnom zvuku po kome su oni poznati.

Video: Ako volite tirkizno more, peščane plaže, mir... Onda je ovo mesto u Grčkoj idealno za vas

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA