≫ 

Ozloglašeno grčko ostrvo koje zapravo krije mnogo toga lepog: Nije Zakintos samo Laganas!

Laganas je samo jedno od mnogih mirnih i prelepih mesta na ovom ostrvu

  • 1
Laganas foto: pixabay.com

Jedno od sedam većih ostrva u Jonskom moru je sve češće destinacija, koju odlučuju da posete posebno mladi ljudi iz naše zemlje. Ali kao i na mnogim drugim ostrvima, tako i na Zakintosu postoje letovališta koja su rabljena više u turističkom smislu, ali postoje i ona druga, koja se ne mogu naći baš često u ponudi naših turističkih agencija.

Nije samo Laganas na Zakintosu

Verovatno zato što mnoge srpske turističke agencije upravo ovo letovalište imaju u ponudi se često upravo Laganas bira. Iako ne sporimo da može neko lepo da se provede u ovom mestu, ostrvo Zakintos ima toliko toga, možda i interesantnijeg da ponudi.

Uzmite u obzir da je reč o ostrvu koje je dugo oko 40 i široko oko 20 kilometara, tako da sigurno ima mnogo više da ponudi od samo par mesta za letovanje i odmor.

Selo Keri

Uz samu obalu Jonskog mora, na jugu ostrva Zakintos se nalazi ovo mesto, koje je poznato i po svetioniku. Sagrađen je 1925. godine i visok je 9 metara.

Međutim, ono po čemu je još najjužnija tačka ostrva Zakintos poznata jeste i pogled sa okomitih litica u okolini. Upravo ovde često mnogi turisti dolaze kako bi posmatrali fenomenalan zalazak sunca.

Zakintos foto: pixabay.com

Letovalište Cilivi 

Poznato i pod nazivom Planos, ovo letovalište se nalazi u severoistočnom delu ostrva. Od glavnog grada Zakintosa je udaljeno svega par kilometara.

Često ovde znaju biti gužve, a posebno je Cilivi atraktivan za mlađu populaciju. Lepo uređena lokalna plaža, ali i gužva su obeležja ovog letovališta u jeku sezone.

Stara mletačka opservatorija se nalazi na samom kraju severnog dela glavne plaže u mestu.

Selo Maries

Planinsko selo na ostrvu Zakintos, u kome živi nešto manje od 300 ljudi. Udaljeno je oko 25 kilometara od glavnog grada.

Zanimljivo je psoebno zato što postoji narodno verovanje da je to bilo prvo mesto koje je Marija Magdalena posetila i propovedala hrišćanstvo.

U ovom selu postoji i crkva, koja je posvećena Mariji Magdaleni, a za koju se veruje da datira iz 15. veka.

Zakintos foto: pixabay.com

Termalni izvori 

U mestu Karonis, koje pripada okrugu Ortonija, na oko 20 kilometara udaljenosti od glavnog grada prema severu se nalaze termalni izvori Ksingia. Reč je o sumpornim izvorima lekovite vode, koji celom predelu daju specifičan miris.

Mala plaža Ksingia je prekrivena šljunkom, a temperatura mora tu gde izvire sumporna lekovita voda je oko 18 stepeni.

Preporučuje se da u njoj borave osobe koje imaju probleme sa kožom, reumom i artritisom. Nemojte da vas čudi što je more u tom delu beličasto, jer je to upravo zbog sumpora.

Ostrvce Agios Nikolaos

Takođe u pravcu severa od grada Zakintosa se nalazi jedna interesantna lokacija.

Na samom ulazu u zaliv se nalazi ostrvce, koje nosi naziv po Svetom Nikoli i koje nije naseljeno.

U luci na tom ostrvcetu ćete videti i mnoge brodove i jedrenjake, koji su krenuli put čuvene Navajoo plaže ili Plavih pećina.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dimitros

    21. mart 2020 | 12:14

    Lahanas tesko da je mirno mesto. Na Civiliku dubaju vetrovi posle 13h sati i ne moze da se kupa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA