≫ 

Svako ko voli grčku istoriju trebalo bi da poseti ostrvo na kome je Penelopa čekala Odiseja

Malo poznato ostrvo koje vrvi od istorije, jedno je od preloga o kojima bi trebalo da razmislite

  • 0

Svako ima svoju Itaku. Ona je simbol traženja, lutanja i konačnog pronalaženja, jer se vezuje za grčko ostrvo na kome je verna Penelopa čekala 20 godina svog Odiseja da se vrati iz Trojanskog rata. I dočekala ga je.

Grčko ostrvo Itaka zapljuskuju obale Jonskog mora i jedno je od ređih ostrva u toj zemlji, koje nije masovno posećeno. Zauzima površinu nešto manju od 120 m² i na njoj živi oko 3 hiljade stanovnika.

Odisejevo ostrvo

Veruje se da je mitski junak na ovom ostrvu bio rođen i da ga je upravo tu čekala 2 decenije njegova ljubljena Penelopa.

Danas sve veći broj turista otkriva čari ovog jonskog ostrva. Ali su ipak smeštajni kapaciteti na Itaki oskudni, a često ga posećuju u okviru jednodnevnih izleta turisti sa ostrva Kefalonija i Lefkada. Saobraćajno je povezana sa lukom Patre tokom cele godine, kao i sa lukom Sami na ostrvu Kefalonija, a tokom sezone i sa Lefkadom.

Više od polovine ukupnog broja stanovnika žive u glavnom gradu Itake. Vati je ujedno i glavna luka ovog ostrva, a u njegovoj nepsorednoj blizini se nalazi i Lazareto, zanimljivo ostrvce, znano još i kao Sotira. Osim omanje crkve posvećene Svetom Lazaru, na njemu se mogu videti i ostaci kazamata iz doba vladavine Mletačke na ovim prostorima, za koje se veruje da potiču iz druge polovine 18. veka.

Plaža na ovom, inače površinski omanjem ostrvu ima i više nego dovoljno. Svakako je veći broj onih koje nisu uređene, te se nemojte začuditi ako i u jeku sezone upravo vi budete jedini na plaži.

Letovanje na Itaci

Tek poslednjih godina pojedine naše agencije nude i letovanje na ovom grčkom ostrvu.

Kao i u svim drugim letovalištima, tako i ovde važi pravilo da se cene razlikuju primarno u zavisnosti od perioda boravka, zatim od broja osoba koje će u odrđenom smeštaju boraviti i naravno, u zavisnosti od toga koja agencija nudi ovaj aranžman. Zato i nije čudno što se cene u velikoj meri razlikuju.

Ipak, prosek je od 110 do 160 evra, po sobi i po danu. Najjeftinije je u toku maja i oktobra, a najskuplje je u toku jula i avgusta. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom, u većini slučajeva. Navedeni iznosi se odnose na boravak u standardnoj sobi i to u hotelu sa četiri zvezdice.

U istom tom hotelu turisti imaju mogućnost da iznajme i proodični apartman, namenjen smeštaju 4 osobe. Cena je u tom slučaju znatno viša, pa po danu iznosi od 220 do 315 evra po jednoj smeštajnoj jedinici. Usluga je isto na bazi noćenja sa doručkom.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA