• 0

Ostrvo koje je nekada bilo u posedu Svete Gore: Nalazi se prekoputa Halkidikija i božanstveno je!

Mnogo Srba letuje na Halkidikiju, ali malo ko zna za ovo ostrvo

  • 0
Amuljani

Amuljani / pixabay.com

Tek poslednjih nekoliko godina se ostrvo, koje administrativno pripada letovalištu Jerisos u Grčkoj izdvaja kao posebna i izuzetno zanimljiva atrakcija.

Iako relativno malo po površini, može se pohvaliti time da je u oblasti celog Halkidikja ujedno i jedino naseljeno, a na njemu živi između 500 i 600 ljudi.

Ranije su srpski turisti koji u tom delu Grčke letuju imali običaj da ostrvo Amuljani posećuju samo na kratko, a u poslednje vreme je zabeležen trend i da biraju upravo to ostrvo za letovanje.

Nekadašnji posed svetogorskog manastira

Dostupni podaci pokazuju da je sve do početka 19. veka, ostrvo Amuljani bilo zvaničan posed grčkog manastira Vatoped na Svetoj Gori. Na njemu su mahom živeli monasi.

A kada su turske snage izvršile genocid nad Grcima u Maloj Aziji, određeni broj tadašnjih izbeglica je spas potražio i na ovom ostrvu.

Upravo tako je Amuljani postalo ujedno i jedino od svih ostrva koja se nalaze u oblasti Halkidikija, a koje je i zvanično naseljeno.

Kako stići do Amuljanija?

Prvo što morate znati jeste da na ovom ostrvu ne postoji mogućnost da iznajmite automobil, samo motocikl.

U toku turističke sezone, postoji mogućnost da se ukrcate na trajekt koji vozi do ostrva Amuljani, a koji kreće iz mesta Tripiti, koje se nalazi na poluostrvu Atos. Nešto malo više od 2 evra su tokom prošlogodišnje sezone turisti plaćali pojedinačnu kartu za odraslu osobu u jednom pravcu, dok je za decu uzrasta do 5 godina ova vožnja besplatna. Što se tiče automobila, cena trajekta je iznosila 10 evra.

Amuljani

Amuljani / printscreen / youtube / nikana.gr

Posebna atrakcija na ovom ostrvu je i konjska zaprega. Naravno, ako krenete bez automobila, možete odabrati taj prevoz do željene lokacije, a što su uglavnom plaže, kojih ne manjka na Amuljaniju. Deca ne plaćaju prevoz u tom slučaju, a cena karte za odrasle je oko 2 evra u jednom pravcu, naravno.

Šta raditi na ostrvu Amuljani?

Uživati u plavetnilu, plažama prekrivenim sitnim peskom, miru i lepoti. To bi bio najjednostavniji odgovor.

Sve što je nekome potrebno da lepo i bezbedno provede svoj odmor, na ostrvu Amuljani postoji. Brojni barovi, restorani i prodavnice su najuočljiviji, a postoji i zdravstvena ambulanta. Ipak, i pored toga se ne može baš pohvaliti nekim aktivnostima, osim možda sprotovima na vodi, koji su dostupni u jeku sezone.

Plaža Alikes je definitivno među najpoznatijima, ali i najposećenijima na ovom ostrvu. A ništa manje interesantne nisu ni plaža Karagacia, Megali Amos, Nisakia, te Agios Georgios i Zaska, kao i brojne divlje plaže.

Amuljani

Amuljani / printscreen / youtube / nikana.gr

Smeštajnih kapaciteta nema mnogo na ovom ostrvu, pa je i sasvim očekivano da cene budu znatno više nego u ostalim letovalištima.

Ipak, čak i ako ne uspete da rezervišete željeni apartman, uvek vam ostaje opcija da Amuljani posetite prilikom jednodnevnog izleta i da tako upijete svo plavetnilo i lepotu koju obilato nudi.

(A.B./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima