• 0
 ≫ 

Njegov simbol je stolica: Rajsko ostrvo u Grčkoj koje predstavlja najjužniju tačku Evrope

 ≫ 

Pretpostavlja se da je još u doba neolita ostrvo bilo naseljeno, a pominje se i u grčkim mitovima, ali pod drugačijim imenom...

  • 0
Ostrvo Gavdos

Foto: Wikimedia/Eneas_Ts

Zvanično najjužnija tačka Evrope, omaleno ostrvo teritorijalno pripada okrugu Hanja na Kritu. Od najvećeg ostrva u Grčkoj, Gavdos je udaljen tek nešto manje od 50 kilometara.

U turističkom smislu se ne smatra posebno atraktivnim, jer su i smeštajni kapaciteti prilično oskudni. Ipak, ovo ostrvo je raj za kampere i ljubitelje prirode.

 

Ostrvo Gavdos kroz istoriju

Pretpostavlja se da je još u doba neolita ostrvo bilo naseljeno, a pominje se i u grčkim mitovima, ali pod drugačijim imenom. Veruje se da je brod koji je koristio apostol Petar zadesilo nevreme, pa se nasukao upravo na Gavdosu.

Vladali su ovim delom Grčke i Rimljani i Osmanlije, kao i Vizantija, tako da je svako ostavio svoj trag. Ipak, rimski osvajači su nepovratno uništili biljni svet na ovom ostrvu.

Mesto na koje su tridesetih godina prošloga veka slati protivnici tadašnjeg režima upravo je bilo ostrvo Gavdos.

U doba vladavine Vizantije na ostrvu je živelo oko 8 hiljada ljudi, ali je u doba osmanske vlasti taj broj pao na svega 500, dok ih danas ima zvanično 152, a nezvanično tek oko 50 i svi su etnički Grci

Meštani su se masovno selili na obližnji Krit, pa tako i danas u Haniji postoji deo grada koji nosi naziv Gavdiotika.

Ostrvo Gavdos

Foto: Wikimedia/Pascal Mullon

Iako je krajem prošloga veka zvanično bilo najavljeno izdvajanje značajnih finansijskih sredstava za razvoj najjužnijeg grčkog ostrva, koje zauzima površinu od tek oko 30 kilometara kvadratnih, to se nažalost do danas nije ostvarilo.

Mali broj smeštajnih kapaciteta čine ovo ostrvo idealnim za kampere i za ljude koji su pravi ljubitelji prirode. Obično se u toku letnje sezone turisti sa obližnjeg Krita odlučuju da posete Gavdos u okviru organizovanih jednodnevnih izleta.

 

Stolica kao simbol ostrva Gavdos

Jedna od najpoznatijih plaža na Gavdosu se zvanično smatra i najjužnijom tačkom samog ostrva, ali i cele Evrope. Upravo u njenoj blizini je simbolično postavljena i stolica, sa koje posetilac ima mogućnost da uživa u lepoti same Tripiti plaže i u plavetnilu Libijskog mora. Podrazumeva se da je fotografisanje na ovom mestu gotovo obavezno.

Ostrvo Gavdos

Foto: Wikimedia/Milad A380

Svakako bi trebalo pomenuti i plažu Sarakino, zatim plaže Potamos, Ajos Janis, Pirgos i Lavrakas, kao i mnoge druge omanje neimenovane plaže, kojih na ovom ostrvu ima dovoljno. Sitan pesak i kristalno čisto more su ipak osnovna obeležja Gavdosa.

Ako već posetite ovo zanimljivo ostrvce, ne propustite da uživate u njegovim prirodnim lepotama, ali nemojte da vas iznenadi ni veliki broj crkava, kojih ima čak 17. Svakako treba posetiti i mesto Vaciana na Gavodsu, jer se u njemu nalazi omanji Etnografski muzej.

 

Smeštaj na Gavdosu

Činjenica da se radi o turistički nedovoljno razvijenom ostrvu, kao i manjak smeštajnih kapaciteta, svakako utiču i na cene.

Dve odrasle osobe bi trebalo da plate u proseku od oko 350 do 700 evra za 10 noćenja u privatnim apartmanima, u toku jula meseca. Naravno da na cene utiče i lokacija, ali i period boravka, pa se svakako treba informisati na vreme.

Video: Raj na zemlji: Upoznajte grčko ostrvo za koje je malo ko čuo

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok