≫ 

Pronađite potrebni mir: Ovo je posed manastira Hilandar na koji mogu stupiti i žene

Ako odlučite da letujete u ovom delu regije Halkidiki, nemojte propustiti priliku da posetite i manastir Milo Arsenica, koji je poznat pod nazivom Kakovo

  • 2
Hilandar Manastir Hilandar. Foto: Shutterstock

Letovanje ne mora biti usmereno samo na odmor, plivanje i šetnju po prodavnicama. Možete taj period iskoristiti i da upoznate istoriju i tradiciju naše zemlje, čak i ako letujete u Grčkoj, na primer.

Poznato je da na području ove, nama tradicionalno bratske zemlje, postoji teritorija koja praktično pripada našoj zemlji, odnosno ne podleže zvaničnim zakonima Republike Grčke. Jedna takva je manastir Hilandar na Svetoj Gori, a druga je Srpsko vojničko groblje u Solunu.

Metoh manastira Hilandar nadomak Jerisosa

Ako odlučite da letujete u ovom delu regije Halkidiki, nemojte propustiti priliku da posetite i manastir Milo Arsenica, koji je poznat pod nazivom Kakovo.

Nalazi se u neposrednoj blizini letovališta Jerisos. Tačnije na oko 5 kilometara udaljenosti od njega, kada se krene putem prema letovalištu Stavros.

Posebno je interesantan podatak kako je upravo tu posed srpskog manastira Hilandar. Naime, solunski paša je nakon što je koristio grožđe sa čudotvorne loze Svetog Nemanje sa Hilandara konačno dobio muškog naslednika. U znak zahvalnosti, poklanja svoj posed, na kome se nalazi danas manastir Kakovo.

Inače, manastir se prvi put zvanično pominje u turskim spisima, u toku 16. veka. Posebno je zanimljiva informacija da čak i niža planina, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 710 metara, pripada posedu ovog manastira. Sem toga, predeo Kakova obuhvata i značajnu obradivu površinu, a na njemu se nalazi i veštačko jezero koje je pretvoreno u ribnjak.

Koja je uloga manastira Kakovo?

Kada već dođete u posetu, ljubazni monasi će vas poslužiti vodom i ratlukom, a zatim će vas ukratko upoznati sa istorijom ovog svetog zdanja.

Čućete da od 1959. godine tu postoji i crkva posvećena prazniku, u narodu poznatom kao Istočni Petak, koji je pokretan i slavi se prvog petka nakon Uskrsa. Crkvu, koja je posvećena Bogorodici Živonosnom Istočniku, na mestu nekadašnje vodenice, podigao je tadašnji arhimandrit manastira, otac Nikanor.

Dozvoljeno je da manastir Kakovo posete i žene, ali se podrazumeva da će svaki posetilac u potpunosti poštovati kodeks oblačenja, koji je propisan za posetu manastirima. Odnosi se i na muškarce i na žene.

Manastir Hilandar Hilandar / Foto: Shutterstock

Saznaćete i da je ovaj manastir svojevrsna radionica, koja je namenjena primarno zadovoljenju potreba manastira Hilandar. Ne samo da se u stolarskoj radionici manastira Kakovo izrađuje sav nameštaj koji je potreban hilandarskim monasima, nego se za njih gaji i riba u veštačkom jezeru, ali i prinosi voća i povrća, te naravno maslina.

Upravo zato što poseduje savremeno opremljenu stolarsku radionicu, ovaj manastir je odigrao značajnu ulogu u obnovi manastira Hilandar, nakon požara koji je izbio 2004. godine.

Ipak, iako u njemu obitavaju monasi, atmosfera je nešto življa nego u monaškoj zajednici na obližnjoj Svetoj Gori. A svaki posetilac će vam reći da je upravo u manastiru Kakovo pronašao mir koji mu je bio potreban. Zato nemojte propustiti priliku da ga posetite, ako se nađete u blizini! Videćete da je to nešto najbolje što ste mogli da učinite!

Video: Kako izgleda Hilandar iznutra

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brankica

    3. april 2020 | 21:32

    Zaista je Veličanstveno. I ja vam preporucujem. Vredi otici tamo kad epidemija prodje 😊😊😊

  • Milenko

    4. april 2020 | 00:26

    Hilandaru pripada pola Soluna,kao i zemljiste gde je aerodrom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA