• 0

Grčki grad koji je najviše pogođen koronom: Zavirite u važan trgovinski centar mikenske civilizacije

Pretpostavlja se da naziv ovog grada potiče od osnivača Sparte, Patrasa, koji je bio potomak Lakedomonjana

  • 0
Patra, Grčka

Foto: Wikimedia/Guillaume Piolle / CC BY 3.0

U okrugu Ahaja, na periferiji Zapadne Grčke, nalazi se treći grad po veličini u celoj zemlji. Patra je smeštena u severnom delu poluostrva Peloponez, a zapljuskuju je vode Jonskog mora u okviru Patraskog zaliva.

Patra se prostire na ukupnoj površini od oko 335 kilometara kvadratnih, a u gradu živi blizu 214.000 ljudi.

Pretpostavlja se da naziv ovog grada potiče od osnivača Sparte, Patrasa, koji je bio potomak Lakedomonjana.

Osnovne karakteristike grada

Primorski grad u čijoj blizini se nalazi čuveni most Rio – Antirio, Patra je poznata po jakim seizmičkim aktivnostima. Iznad grada se nadvisuje planina Panahaiko, čiji je najviši vrh na nadmorskoj visini od 1.926 metara.

Sam grad je praktično podeljen na gornji i donji deo, koji su povezani stepenicama.

Na području gornjeg grada se nalazi i prilično dobro očuvana tvrđava, dok je donji deo grada u velikoj meri usmeren na luku.

Kako je Patra jedan od gradova u Grčkoj koji je trenutno najviše pogođen pandemijom korona virusa, pretpostavlja se da je razlog upravo aktivnost luke i činjenica da su mnogi stanovnici zaposleni na brodovima, te su bili u prilici da budu u dodiru sa ljudima iz celog sveta.

Materijalni podaci pokazuju da je naselje u ovom području postojalo još u doba praistorije. Ali je prvo važnije naselje postojalo u doba mikenske civilizacije, koje je vremenom preraslo u vrlo važnu luku tog dela zemlje.

Patra, Grčka

Dvorac iz vremena Vizantije / Foto: Wikimedia/Klilikakis

Dok je Patra bila u sastavu Vizantije, važila je za značajan trgovinski i zanatski centar zemlje. Kasnije grad zauzimaju krstaši i osnivaju Kneževinu Ahaju, posle čega dolaze osmanske snage. Za vreme Grčkog rata za nezavisnost su i stanovnici Patre uzeli aktivno učešće.

U toku 20. veka, grad je postao izuzetno napredan u odnosu na mnoge druge grčke gradove, pa je u njemu postojalo i električno osvetljenje na ulicama, ali i tramvaji na električni pogon.

Nakon genocida nad grčkim stanovništvom na području Male Azije mnoge pridošlice su se naselile upravo na području Patre.

U toku Drugog svetskog rata italijanske snage su značajno oštetile Patru bombardovanjem, posle čega je počela prilično brzo da napreduje.

Patra, Grčka

Crkva Svetog Andreje / Foto: Wikimedia/Stanislav Amelchyts

Most Rio – Antirio

Najduži viseći most na celom svetu se nalazi na oko 7 kilometara udaljenosti od grada Patra. Iako je ustaljen naziv Rio – Antirio, njegov zvaničan naziv je Most Harilaos Trikupis, po grčkom premijeru koji je živeo u 19. veku, a koji je i predložio da se mesta Rio i Antirio povežu mostom.

Most je svečano otvoren 7. avgusta 2004. godine i to neposredno pre zvaničnog otvaranja Letnjih olimpijskih igara, koje su te godine održane u prestonici Grčke.

Ukupna dužina mosta je 2.880 metara, a širine je 27.2 metra.

Šta videti u Patri?

Zgrada gradskog pozorišta i toranj u gornjem gradu su znamenistoti u Patri koje ne treba zaobići.

Patra, Grčka

Rimski odeon / Foto: Wikimedia/Flickr/Carole Raddato

Svakako su tu i Crkva Svetog Andreje, koja je treća najveća vizantijska crkva na području Balkana, te Rimski odeon i spomenik na Trgu Ajos Georgios, a koji je posvećen učesnicima Grčkog rata za nezavisnost.

Stari manastir Agios Nikolaos je posebno interesantan, a Patra je poznata i po brojnim izuzetno lepo uređenim parkovima.

Video: Lepa vest iz Italije: Lekari pozdravljaju izlečenu pacijentkinju

(A.B./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima