≫ 

Ostrvo Amorgos: Mesto na kojem ćete videti najmagičniju pravoslavnu crkvu na svetu

Potrebno je da se popnete uz 335 stepenika, ali isplati se

  • 3
Ostrvo Amorgos Amorgos / pixabay.com

Ima u Grčkoj još mnogo neistraženih destinacija, posebno ostrva. Mada se mora priznati da srpski turisti iz godine u godinu otkrivaju mnoge zanimljive destinacije u ovoj zemlji.

Možda baš zato što mnoga ostrva nisu dovoljno u turističkom smislu poznata i eksploatisana, upravo zato i jesu interesantnija.

Međutim, ako odlučite da letnji odmor provedete na jednom takvom ostrvu, morate vrlo pažljivo isplanirati celokupno putovanje, ali i imati na umu da se radi o nedovoljno razvijenim destinacijama, kada je turizam u pitanju. A to znači da je neophodno da se pripremite i na neke, nepredviđene okolinosti i situacije, te da izvučete sve najbolje iz tog putovanja.

Neotkriveni biser Kiklada

Jedno od većih ostrva u grupaciji Kiklada je i Amorgos.

A kako ima vrlo malo smeštajnih kapaciteta na tom ostrvu, to mnogi turisti odlučuju da ga samo na kratko posete. Samo oni hrabriji i željni avanture se usude da baš tu letuju.

Teritorijalno pripada ppriferiji ostrva Naksos, koje se nalazi u blizini. Zauzima površinu nešto manju od 130 km², a na njemu živi oko 1 850 ljudi.

Prosečna temepratura vazduha iznosi od 25 do 33 stepeni, a mora od 20 do 24 stepena u periodu od maja do avgusta.

Oko 8 sati putuje trajekt iz atinske luke Pirej, koja je direktnom linijom povezana sa ovim kikladskim ostrvom. Takođe je morskim putem Amorgos povezan i sa ostrvima Naksos, Mikonos i Santorini, kao i Paros i Milos.

Manastir u steni i veliko plavetnilo

Ostrvo Amorgos Amorgos / pixabay.com

Na oko 300 metara nadmorske visine, ukopan u stenu se nalazi manastir Bogorodica Hozoviotisa (Panagija Hozoviotissa). Pored zadovoljstva što se popnu uz mnogo stepenika (čak 350 njih), kako bi videli ovu sakralnu lepotu, malobrojni turisti koji odluče da posete ovo ostrvo imaju priliku i da uživaju u pogledu, koji se teško ikada može zaboraviti.

Jedan deo kultnog filma francuskog reditelja, Lika Besona Veliko plavetnilo je baš na Amorgosu i snimljen, što i nije čudno, kada se uzme u obzir plavetnilo mora oko ostrva. Ako prošetate do uvele Liveros, videćete i ostatake broda The Olimpia, koji je korišćen tokom snimanja filma.

Odmor na Amorgosu

Ostrvo Amorgos Amorgos / pixabay.com

Osim u glavnom gradu Hora, turisti traže smeštaj i u mestu Katapola, u kome se nalazi luka, kao i u seocetu Aegiali.

Jedna od najpoznatijih plaža na Amorgosu je Aja Ana (Sveta Ana), koja je upravo i korišćena prilikom snimanja pomenutog filma, pa je zato najčešće i posećuju turisti.

Posebno je atraktivno pešačenje na ostrvu, budući da Amorgos ima čak 7 pažljivo obeleženih takozvanih Plavih staza koje su namenjene ljubiteljima pešačenja.

Kao i svako drugo ostrvo, tako i ovo ima lokalne specijalitete, koje bi svakako trebalo probati, ako ga već posetite.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pizon

    11. april 2020 | 14:04

    Jos lepse je verujte mi kada se ponete ne vrh sveti Ilija na Lefkadi, vidite kontinent i ako imate srece mozete videti Italiju u daljini. Nije lako dovi do vrha i crkvice ali vredi, neverovatno!

  • lola

    11. april 2020 | 13:05

    Divno!

  • Novinarci

    11. april 2020 | 14:21

    Najmagicnija crkva? Svaka nasa seoska crkva je lepsa od ovog kamena!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA