≫ 

Najbolji način da upoznate jedno od omiljenih letovališta srpskih turista na Halkidikiju

Krenimo zajedno kroz Neos Marmaras

  • 0
Neos Marmaras foto: Ivana Živković Kaldis

Halkidiki i srpski turisti polako ali sigurno postaju nerazdvojni. Nekako većina prosečnih turista iz naše zemlje, okreni – obrni bira neko od mnogih letovališta u oblasti Halkidikija, u Grčkoj. Dosta je i onih koji se u određeno letovalište vraćaju iz godine u godinu zbog atmosfere ili meštana. Jedno od takvih letovališta je Neos Marmaras, to je sasvim sigurno.

Prema zvaničnim podacima, u mestu živi nešto manje od 3 hiljade stanovnika, mada se taj broj u toku letnje sezone uveća i nekoliko puta.

Zemlja manastira Grigorijata

Jedan od poseda svetogorskog manastira Grigorijata, čija glavna crkva je posvećena Svetom Nikoli, se nalazio na području današnjeg letovališta Neos Marmaras.

U neposrednoj blizini grada se nalaze ostaci crkve, koja datira iz 1863. Godine i koja je bila posvećena prazniku Uspenja Presvete Bogorodice.

Nedugo nakon turskog genocida nad Grcima i Jermenima u Maloj Aziji, narod je krenuo ka Grčkoj. Slučaj je hteo da stanovnici ostrva Marmara, koje se nalazilo u Mramornom moru stignu do manastirskog poseda i tu ostanu. Mesto su nazvali po onome koje su morali da napuste, uz dodatak prefiksa Novi, odnosno Neos.

Neos Marmaras foto: Ivana Živković Kaldis

Jedan od brodova kojim su putovale grčke izbeglice iz Male Azije, takozvana sandala je sačuvan. A kako kaže Ivana Živković – Kaldis, pradeda njenog supruga je upravo tim brodom stigao u Neos Marmaras. Naslednici su odlučili da ovaj brod poklone opštini, sa željom da postane jedna od turističkih atrakcija i da se upravo u njemu organizuju izleti oko zaliva. Nažalost, ta ideja do sada nije zaživela.

Brod je bio ranije izložen u samom centru gradu, u spomen na osnivače i njihov mukotrpan put do novih domova, ali su mnogi posetioci Neos Marmarasa na sandali ostavljali svoje potpise i otpatke. Zato se danas brod može videti u maloj luci, koja se nalazi uz gradsku plažu.

Letovanje u Neos Marmarasu

Kažu da je ovo jedno od onih letovališta koje ili zavolite na prvi pogled i nikada ga ne napuštate ili se toliko razočarate nakon prve posete, da posle svima pričate kako je ovakvo ili onakvo. Međutim, naša sagovornica tvrdi da „brdovitost“ Neos Marmarasa, koja se često ističe kao najveći nedostatak, uošte nije tako strašna kako se predstavlja. Da, naravno da celokupan utisak zavisi i od toga na kojoj lokaciji ste smešteni, pa baš zato treba pažljivo da izaberete.

Turistička ponuda u letovalištu je odlična. Osim uživanja u kupanju i sunčanju, Neos Marmaras će vas oduševiti i drugim atrakcijama. Brojne taverne i kafići, ali i pekare i sve ono što će vam biti potrebno tokom odmora postoji u mestu.

Neos Marmaras foto: Ivana Živković Kaldis

Gradska plaža i čuvena plaža Paradiso su vrlo lako dostupne u toku sezone, jer saobraća lokalni vozić, nazvan Stratos voz, u spomen na preminulog sina vlasnika agencije, koja i organizuje vožnju. Ima sasvim dovoljno stanica i vozi najpre kroz ceo grad, a zatim magistralom iznad grada.

Ovom prilikom smo uz Ivaninu pomoć dobili i ekskluzivnu informaciju da je planirano da vozić saobraća dva puta u toku sedmice, a da će cena karte za vožnju koja traje oko pola sata biti 4 evra po osobi. Isto vozić nudi mogućnost i posete čuvenom selu Partenonas, koje se nalazi na oko 5 km iznad grada i u kome se, kažu, jede najbolji giros u ovom delu Grčke.

Izleti iz Neos Marmarasa

Organizuju se i brojna krstarenja. Turisti imaju mogućnost da idu na izlet oko Svete Gore, koji uključuje autobuski prevoz do luke Ormos Panagias, a zatim brodićem oko Atosa, uz usputno stajanje u mestu Uranopolis.

Iz luke u Neos Marmarasu, obično 4 puta sedmično u toku sezone kreće i brod, koji vozi zainteresovane na krstarenje zalivom Toroneos. Tom prilikom se posećuje Pefkohori, ostrvo Kornjača i plaža Karuzo na Kasandri.

Neos Marmaras foto: Ivana Živković Kaldis

Sem toga, možete se odlučiti i za izlet do čuvenog akva parka u Solunu – Waterland. Od izleta se nudi i mogućnost posete prestonici Grčke Makedonije, gradu Solunu, kao i autobuska tura oko Sitonije, kojom prilikom se obilaze poznate plaže, a pored ostalog i metoh manastira Hilandar – Kakovo, kao i Aristotelov park u Stagiri.

A ako ste baš avanturističkog duha, onda u ovom letovalištu možete iznajmiti omanje brodove, koji su namenjeni za 2 do 4 osobe i upustiti se u avanturu upoznavanja okoline Neos Marmarasa. Ne sumnjamo da že vam biti zanimljivo!

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA