≫ 

Ako posetite grčku prestonicu i uz to obožavate automobile, onda ne propustite odlazak u ovaj muzej

Sigurni smo da ćete se lepo provesti

  • 0
Grad bez ljudi Foto: Tanjug/AP

Jedan od najmlađih muzeja u Beogradu je i Muzej automobila, koji se nalazi u zgradi poznatoj kao Moderna garaža, u ulici Majke Jevrosime. Na ideju strasvenog kolekcionara, Bratislava Petkovića je osnovan ovaj jedinstven muzej u glavnom gradu, u kome se nalazi oko 50 eksponata.

Interesantan muzej, ali je prostor u kome je smešten ipak nedovoljan da bi se videla sva lepota izloženih primeraka.

Muzej posvećen isto automobilizmu i njegovoj istoriji se nalazi i u prestonici Grčke. Ali u njega kad uđete, biće vam potrebno nekoliko sati da ga obiđete i vidite sve što se u njemu nalazi.

Hellenic motor museum

Grčki muzej automobila se nalazi u neposrednoj blizini trga Omonija i vrlo ga je lako pronaći. U njegovoj blizini je i stanica metroa Viktorija i Nacionalni arheološki muzej Grčke.

Cena ulaznice tokom godine je 8 evra po osobi, odnosno 5 evra za decu. U toku letnje sezone, to jest od početka maja do kraja avusta su ulaznice nešto skuplje. Odrasli u tom periodu treba da plate po 10 evra, a deca uzrasta od 6 do 12 godina plaćaju kartu po 8 evra.

Deca uzrasta do 5 godina ne plaćaju ulaz.

Možda će nekome to zvučati skupo, ali možete biti sigurni da vredi svaku paru. Naravno pod pretpostavkom da ste zaista ljubitelji automobila.

Muzej Automobila u Atini foto: Aleksandra Blažević

Kako je osnovan Helenski muzej automobila?

Ljubav prema četvorotočkašima je Teodoros N. Karagionis, osnivač Helenskog muzeja automobila, nasledio od oca.

Na ideju da osnuje muzej i u njemu izloži brižljivo prikupljane eksponate je došao 1977. godine. Ali je svoju ideju realizovao tek nedavno, jer mu je najveći problem bio pronalaženje odgovarajuće lokacije i prostora.

Od 2009. godine postoji Helenski muzej automobila, zauzima veliku površinu, a u izložbenom salonu se nalazi skoro 300 eksponata. Zgrada u kojoj se nalazi ovaj jedinstveni muzej u zemlji ima 4 sprata i na svakome od njih ćete sigurno podjednako uživati.

Istorija automobila na jednom mestu

Muzej Automobila u Atini foto: Aleksandra Blažević

Postoji ukupno 7 kolekcija automobila u ovom muzeju, počev od antikvarnih do modernih. Čak u delu, u kome se nalaze primerci antikvarnih modela, možete videti i kako je izgledao automobil koji su koristili Kamenko i Kremenko.

Tu su i modeli starinskih automobila, koji posebno privlače pažnju poznavalaca. Sem vintage modela Chrysler, videćete i starinski Rolls Royce i Bugatti, ali i mnoge druge.

Nemojte biti iznenađeni kad ugledate i čuvenog Fiću, jer se u Helenskom muzeju automobila nalazi i model Abarth Fiat 850 TC. Naravno da se u kolekciji nalaze, pored ostalih i modeli marke Porsche, Mercedes, Ford i Aston Martin, kao i Ferrari, Lamborghini i Jaguar.

Da biste zaista uživali, preporuka je da odvojite dovoljno vremena i obiđete natenane i sa uživanjem Helenski muzej automobila.

Ipak, obratite pažnju na radno vreme, koje je kraće nego u drugim muzejima. Radnim danima je otvoren samo 4 sata i to od 10 do 14h, a u dane vikenda u periodu od 11 do 18h. Kao i svi muzeji u Grčkoj, tako je i ovaj zatvoren tokom najznačajnijih verskih i državnih praznika.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA