≫ 

Dva grčka grada dobila značajnu nagradu: Jedan za najlepše šetnje, drugi za biciklizam

Dobitnici značajne evropske nagrade su grčki gradovi Kardica i Retimno

  • 0
Grčka, Retimno, Kardica Retimno / foto: pixabay.com

Jedan u Centralnoj Grčkoj, drugi na Kritu, a osvetlali su obraz zemlji. Kardica i Retimno su ovenčani dvema značajnim nagradama.

Takmičenje koje je organizovano u toku 2019. godine na području Evrope je uključivalo ukupno 3.135 gradova iz cele Evrope. U pitanju je takmičenje European Mobility Week 2019. A osim Kardice i Retimna, Grčka je prijavila još 84 grada.

Tokom takmičenja je Kardica prepoznata kao grad idealan za ljubitelje biciklizma i osvojila je prvu nagradu, dok je krićanski Retimno okarakterisan kao idealan promoter za pešačenje i ovenčan je drugom nagradom na ovom takmičenju.

Kako je za Greek reporter izjavio gospodin Kostis Hadzidakis, ministar zaštite životne sredine i energetike Grčke nije lako za Retimno i Kardicu da ispune evropske stanadrde o sigurnom hodanju i bezbednom biciklizmu, ali je tom prilikom i izrazio uverenje da će ovaj primer slediti još grčkih gradova.

Grčka, Retimno, Kardica Kardica / foto: pixabay.com

Kardica je na ovom takmičenju osvojila Evropsku nagradu u kategoriji malih gradova, dok je u kategoriji velikih gradova, drugo mesto osvojio grčki grad Retimno, na ostrvu Krit.

Tema takmičenja za 2019. godinu je bila Sigurna šetnja – sigurni biciklizam.

Inače, Kardica je grad, koji je smešten u ravnici plodne oblasti Tesalija, koja se neretko naziva i žitnicom Grčke. Osim po jezeru Plastira, ovaj grad je poznat i po biciklizmu. Naime, u samom gradskom području se biciklističke staze protežu u dužini od 7,5 kilometara. Okolina Kardice je, takođe poznata po odlično uređenim biciklističkim stazama, a one se protežu dužinom od nešto više od 10 kilometara. Mnogi meštani Kardice kao prevozno sredstvo preferiraju upravo bicikl. A isto tako se omogućuje i turistima da iznajme bicikle i da na taj način upoznaju lepote ovog grada.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA