≫ 

Na grčkom ostrvu koje obožavaju srpski turisti nalazi se jedna od najlepših plaža na svetu

Da li ste posetili Lalariju?

  • 1
lalarija skijatos foto: Tara Tomović

Ona je simbol jednog od ostrva Sporada. I uprkos tome što se na Skijatosu nalaze mnoge plaže izuzetne lepote, Lalarija je nekrunisana kraljica među njima. U to nema nikakve sumnje.

Jedini put do najlepše plaže

Ukoliko letujete na Skijatosu, nekako se smatra sasvim logičnim i da ćete posetiti plažu Lalarija, koja se smatra simbolom ostrva Skijatos.

A možda vas razočara činjenica da je izlet lokalnim brodićem, zapravo jedina mogućnost da uživo vidite njenu lepotu.

Budući da tokom sezone mnogi brodići nude izlet i do ove plaže, kojom prilikom se najčešće posećuje i plaža i tvrđava Kastro, jasno je i da su cene izleta vrlo šarolike. Sam izlet traje par sati, a oni koji su imali prilike da posete ovo čudo prirode na Skijatosu su saglasni da izlet vredi svaku paru.

Kamenčići savršenog oblika

Uprkos tome što su mnoge plaže na ovom ostrvu peskovite, Lalarija je prekrivena oblutcima bele boje. Iz tog razloga se preporučuje da ponesete i odgovarajuću obuću kada krenete na izlet.

More na ovoj plaži je zaista kristalno čisto.

Turisti kao turisti, opčinjeni lepotom belih oblutaka su smatrali da imaju pravo da ih uzimaju i nose kućama kao svojevrsne suvenire. Odakle im ideja da imaju pravo to da rade, nije baš najjasnije, ali su se stručnjaci u Grčkoj pobunili protiv tog lošeg običaja. Upozorili su nadležne da ako se nastavi odnošenje oblutaka, biće ugrožena sama plaža.

lalarija skijatos foto: pixabay.com

Sve to je dovelo do zvanične zabrane odnošenja oblutaka, što je postalo kažnjivo zakonom. Zato ćete na plaži Lalarija videti upozorenja o zabrani odnošenja belih kamenčića. U slučaju da, uprkos tome odlučite da se oglušite o tu zabranu, budite spremni da platite kaznu, koja se kreće u rasponu od 400 do čak 1.000 evra.

Ne zaboravite samo da na plaži Lalarija nema ni kafića ni drugih atrakcija, pa je potrebno da sve potrepštine ponesete.

Tajna večne mladosti

Stena koja je posebna atrakcija ove plaže, nazvana je Tripija Petra i tu možete na delu videti pravo čudo prirode. Podseća na vrata ili kapiju, a za nju se, sasvim očekivano vezuje i legenda.

Prema toj legendi, svako ko uspe da plivajući prođe kroz ovaj prirodno isklesani luk, ostaće večno mlad.

Plava i Crna pećina

Skijatos, Viva Travel Plaža Lalarija, Skijatos / Pixabay

Dve pećine koje se nalaze u blizini plaže Lalarija su, takođe izuzetno zanimljive. Jedna je Galazia ili Plava, a druga je Skotini pećina ili Crna, odnosno Tamna.

Upravo su njihove prirodne karakteristike zaslužne za ovakve nazive.

Ukoliko posetite Galazia pećinu, podsetiće vas na Plavu špilju u Crnoj Gori, recimo. Karakteriše je neverovatno plava boja vode, dok je Skotina poznata po niskom ulazu i mraku. Iako dijametralno različite, svaka je interesantna na svoj način.

Kakve utiske vi nosite sa plaže Lalarija i Skijatosa?

Video: Ako dođete na ovaj aerodrom u Grčkoj obavezno čučnite

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA