• 36

Zvanično je! Srbi mogu u Grčku, a evo koja je razlika ako idu kopnenim i vazdušnim putem do 1. jula

Svi koji idu avionom u Grčku do 1. jula moraće da se podvrgnu testiranju i ispoštuju 24-časovni karantin

  • 36
Atina

foto: pixabay.com

Grčko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je danas detaljna uputstva i zvanična pravila koja važe pre i posle 1. jula. Kako ne bi više bilo zabune, pročitajte koja je razlika ako idete avionom, a koja ako idete kolima do 1. jula u Grčku.

Od 15. juna do 1. jula

Avionom

Internacionalni letovi do 1. jula biće dozvoljeni samo na aerodromu u Atini i Solunu (nastavlja se zabrana letova iz Velike Britanije i Turske).

Oni koji dolaze iz Italije, Španije, Holandije, Švedske, Albanije i Severne Makedonije biće testirani po dolasku. Takođe, putnici iz navedenih zemalja će imati obavezu da sačekaju rezultate testa u hotelu. Ako su negativni mogu dalje nastaviti slobodno kretanje. Oni koji su pozitivni ostaće u karantinu narednih 14 dana.

Oni koji dolaze iz zemalja koje je Evropska agencija za bezbednost avio-saobraćaja klasifikovala kao bezbedne biće podvrgnute nasumičnom testiranju.

Jedini izuzetak je aerodrom u Solunu gde će svi posetioci biti testirani, a 24-časovni boravak u hotelu biće obavezan.

Automobilom/autobusom

Granica sa Turskom, Albanijom i Severnom Makedonijom otvorena je samo za razmenu robe. Granica sa Bugarskom je otvorena i za srpske turiste koji će biti podvrgnuti nasumičnom testiranju.

Brodom

Inostrani kruzeri još uvek ne mogu ući u grčke luke. Jahte mogu samo uz odobrenje i sa posadom (jahte iz Albanije i Turske ne mogu još uvek da uđu u Grčku).

Od 1. jula

Avionom
Internacionalni letovi biće mogući na svim aerodromima u Grčkoj. Moguće su određene restrikcije ukoliko EU proceni da je potrebno.

Automobilom/autobusom

Otvara se granica sa Albanijom, Severnom Makedonijom i Bugarskom. Do 30. juna biće odlučeno da li se otvara granica sa Turskom.

Brodom

Ulasci inostranih kruzera biće dozvoljeni.

Najčešća pitanja i odgovori:

Kefalonija, Grčka

Foto: Pixabay

Ko će snositi troškove ako se zarazimo korona virusom u Grčkoj?

Grčka pokriva troškove hospitalizacije svih stranih turista koji pokažu simptome Covid-19.

Šta ako se infekcija potvrdi dok smo u hotelu?

U slučaju potvrđene infekcije korona virusom, ljudi koji su bili sa obolelim biće prebačeni u odvojeni karantin koji će platiti Grčka. Ostali gosti će nastaviti svoj boravak.

Ako neko propusti let zbog bolesti ili simptoma korona virusa ili ne dođe u rezervisani smeštaj da li će moći da vrati novac?

Grčka će pokriti troškove transfera do bolnice i sve medicinske troškove, kao i boravak u hotelu u karantinu, ako je potrebno. Takođe, Grčka apeluje na sve turističke agente i hotele da budu maksimalno fleksibilni tokom pandemije korona virusa.

Da li posetilac može uraditi test u svojoj zemlji kako bi izbegao obavezan karantin ukoliko dolazi avionom?

Zavisno od procene takvi testovi će biti prihvatani.

Protokli u hotelima. Sa kim turisti da komuniciraju ako hotel ne prati protokol?

Ukoliko hotel ne obzebedi prvu pomoć, turisti uvek mogu pozvati četvorocifreni broj 1572, odnosno grčko Ministarstvo turizma.

Video: Srpski turisti stigli do granice sa Grčkom, ne mogu da uđu: Ovde ima male dece, starih i bolesnih

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zis

    Jeste videli onog indijanca sa onim malim detetom sto kuka da mu drzava pomogne ,nece da ga puste u Grcku,ima nas kaze i bolesnih,a nemamo pare da se vratimo ,krenuo covek na more.Mene sramota samo sto sam gledao .

  • Boki

    Mislim da samo lud čovek može da ide na more u ovakvim okolnostima. Rizikuje da se zaglavi negde, da ne može da se vrati, da ugrozi porodicu, decu i da potroši svu ušteđevinu zbog gluposti.

  • sremčica

    Važno je da se strogo ispoštuje mera karantina, mada je 24 časova malo, kako se ne bi širio virus po Grčkoj.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima