Ostrvo koje Atinjani masovno naseljavaju vikendom: Udahnite čar prave Grčke

Upoznajte Kitnos

  • 0
kitnos Kitnos / pixabay.com

Čak 220 ostrva se nalazi u središnjem delu Egejskog mora i pripadaju grupaciji Kiklada. Većina njih je relativno male površine i nenaseljena.

Ostrva koja su naseljena su poznata po jedinstvenoj arhitekturi, kao i po Kikladskoj civilizaciji, koja je tu bila razvijena u doba kasne praistorije.

Jedno od ostrva iz ove grupacije je i Kitnos.

Ukupne je površine oko 100 km², a najviši vrh ovog ostrva je na 560 metara nadmorske visine. Prema podacima popisa stanovništva iz 2001. godine, na Kitnosu je živelo tek oko 1.600 ljudi.

Vikend destinacija Atinjana

Iako spada u ostrva srednje veličine, Kitnos je relativno retko naseljen. Trajekt od atinske uke Pirej do Kitnosa putuje oko 3 sata, pa mnogi Atinjani upravo ovde kupuju vikendice, ali i rado odlaze da provedu vikend daleko od gradske vreve.

Dostupna je i opcija putovanja trajektom iz luke Lavrio, na Atici, a putovanje do ostrva traje upola manje nego iz Pireja.

Ovo je jedno od retkih naseljenih ostrva Kiklada koje ne posećuje mnogo turista, što i doprinosi njegovoj jedinstvenosti.

Glavni grad je Hora ili Kitnos, odnosno Mesarija. A na ostrvu se nalazi i selo Driopida i Kanala, koje je poznato po manastiru posvećenom Bogorodici. Postoji verovanje da se u manastiru Panagia nalazi i čudotvorna ikona. Mesto koje je poznato po termalnim izvorima i lepo uređenoj plaži, ali i ugostiteljskim objektima je Lutra.

Na zapadnom delu ostrva se nalazi luka Merihas i upravo tu je i najviše smeštajnih, ali i ugostiteljskih objekata.

Sprud kao simbol Kitnosa

kitnos Kitnos / foto: pritnscreen/youtube/kythnostv

Brojne plaže, neke manje, neke više prostrane su jedna od karakteristika ovog ostrva. Neke su uređene, ali je svakako više onih neuređenih, koje su malobrojnim turistima i interesantnije.

Ipak, na Kitnosu ima jedna plaža koja je postala simbol ostrva.

Ako krenete u pravcu severa iz luke Merihas prema glavnom gradu ostrva, naićićete na plažu Kolona, koja je ujedno i najpoznatija.

U pitanju je ustvari peščani sprud, široko oko 50 i dug oko 200 metara.

Do ovog spruda, koji spaja Kitnos i omanje ostrvce koje se nalazi u blizini možete doći ili lokalnim brodićem ili automobilom, pa pešice. Posebna je primarno po tome što ima prilaz sa obe strane.

U blizini se nalazi i lokalna taverna sa sjajnim domaćim specijalitetima.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA