≫ 

Ovo je ostrvo sa najboljim gradskim prevozom: Sve što treba da znate o načinima transporta na Krfu

Ukoliko želite da idete na Krf, pročitajte neke od smernica koje će vam olakšati obilazak ostrva

  • 4
Krf, grad, Grčka, centar, prevoz, autobus, turisti Foto: Shutterstock

Ostrvo Krf jedno je od najvećih, ali i najlepših grčkih ostrva. Krase ga dugačke plaže, uvale nesvakidašnjih oblika i predivan stari grad Krf, koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Da bi turisti, koji posete ovo magično ostrvo uspeli da ga obiđu, definitivno je potrebno da znaju kojim sve prevoznim sredstvima to mogu da urade.

Na samo ostrvo dolazi se trajektom iz priobalskog grada Igumenica. Vožnja traje oko sat i 45 minuta, što vam se možda čini mnogo, ali nije. Vreme proleti jer imate priliku da na velikoj palubi trajekta uživate u pogledu na more, talase, galebove koji lete oko vas u potrazi za hranom, kao i da upijate opojni miris slane vode i zrake jutarnjeg sunca. Trajekt pristaje u samom centru grada Krfa, odakle možete ići mesta gde vam se nalazi smeštaj.

Srpski turisti se najčešće odlučuju da odsednu u Dasiji, zbog blizine plaža. Turističke agencije svoje putnike voze do smeštaja, zbog čega je onima koji se odlučuju za ovaj vid putovanja, transport daleko lakši. Ukoliko ste se odlučili da na Krf dođete bez automobila, ostrvo vam od prevoza nudi tri mogućnosti: gradski (ostrvski) prevoz, taksi prevoz i iznajmljivanje vozila.

Gradski (ostrvski) prevoz

Zbog odlične konekcije između mesta na ostrvu, čestih linija, ali i ekonomičnosti, srpski turisti najčešće biraju ovaj vid prevoza. Svako turističko mesto povezano je direktnim linijama sa centrom grada, dok je do udaljenijih plaža od mesta boravka potrebno promeniti najviše dva autobusa.

Krfom saobraćaju dve boje autobusa, koje označavaju njihovo kretanje: Plavi autobusi (Corfu City Bus), koji imajuj direktnu vezu sa gradom i Zeleni autobusi (Corfu Suburban Bus), koji vas vode do plaža, vidikovaca ili lokaliteta koji su izvan centra ili na obodima ostrva.

Krf Krf / pixabay.com

Plavi autobusi (Corfu City Bus)

Ovi autobusi prevoze putnike po samom gradu, ali i saobraćaju između mesta u kojima odseda najveći broj turista. To su Benitses (na jugu) i Dasija (na severu ostrva). Kako se plavi autobusi mogu "uhvatiti" na svakih 20 minuta, a saobraćaju od šest sati izjutra, do 22 sata, turisti nemaju problem da stignu od tačke A do tačke B u veoma kratkom periodu. Cena karte za jednu vožnju iznosi od 1.10 do 1.50 evra, dok je celodnevna karta 5 evra.

Glavna stanica plavih autobusa nalazi se u luci grada Krfa, tačnije na trgu Theotoki. Jedina mana prevoza plavim autobusima je učestala gužva, jer ga koriste tustisti iz svih krajeva sveta, kao i lokalno stanovništvo.

Zeleni autobusi (Corfu Suburban Bus)

Ovim autobusima dolazi se do najudaljenijih delova ostrva, ali i do većih gradova poput Soluna i Atine. Najčešće ga koriste lokalci, ali i turisti koji žele da obiđu baš celo ostrvo, ili naprave izlet do neke veće destinacije. Ukoliko ste željni takve avanture, prvi zeleni autobus kreće u 5.30 sati ujutru, dok je poslednji autobus koji možete uhvatiti u 20.30 sati. Cena karte zavisi od dužine vožnje, pa se tako možete voziti za 2 evra (do bližeg mesta), pa čak i za 10 ili 20 evra ukoliko je u pitanju vožnja do daljeg grada.

Prevoz taksijem 

Ovaj vid prevoza poželjan je ukoliko želite da iskusite noćni život grada Krfa, a poslednji autobus vam je otišao već u 22 sata. Za tako nešto treba odmah odvojiti ekstra novac, jer vožnja taksijem na Krfu tokom sezone može biti skupa. Za kratke relacije (u okviru grada) taksi prevoznik teško da vam može uzeti manje od 10 evra, dok se vožnja do Dasije ceni i do 50 evra. Kao i u svim gradovima, tako i na Krfu postoje "divljaci", zbog čega je važno voziti se sa ovlašćenim taksi prevoznicima, kako vam vožnja ne bi bila možda i duplo skuplja.

Zbog uskih krfskih ulica, taksisti ne saobraćaju često po centru, ali nećete imati problem da ih nađete parkirane ispred većih klubova, ili na stajalištu u luci (trg Theotoki).

Krf Jedna od predivnih plaža na Krfu / pixabay.com

Iznajmljivanje vozila 

Da biste Krf zaista osetili "kako diše" i zavukli se u svaku njegovu divnu pukotinu, najbolje je iznajmiti neko prevozno sredstvo. Cena dnevnog rentiranja manjeg automobila iznosi oko 70 evra, dok ćete na nedeljnom nivou za to zadovoljstvo platiti oko 300 evra. Ukoliko niste spremni na takav izdatak, iznajmljivanje motora koštaće vas od 20 do 50 evra dnevno (u zavistnosti od kubikaže).

Ako se odlučite na samostalni prevoz, preporuka je da obiđete nekoliko "rent a car" ili "rent a bike" mesta, pre nego što se odlučite na uzimanje vozila. U manjim mestima poput Dasije ili Benitsesa možete naći daleko povoljnije cene, dok su u gradu Krfu one, veće.

Cene goriva se kreću od 0.6o do 0,90 evra po litru, dok je radno vreme većine pumpi do 20h.

Leto je lepše sa agencijom Viva Travel. Paket aranžmani na 10 noćenja, već od 69 €. Pogledajte Specijalne ponude za KRF.

Video: Skrivene plaže i Afroditina pećina: Pogledajte kako izgleda tura brodom oko Parge

(I. Nedić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    26. jun 2020 | 20:53

    Krf moja najveca ljubav dozivotno bih mogla da letujem da Krfu

  • Belmondo dzambas

    27. jun 2020 | 10:32

    Iskreno, krf treba obici zbog nase istorije, videti vido, spomenik drinskoj diviziji... Stari grad I to bi bilo uglavnom to, sve ostalo je razocarenje, lepe plaze hladno more Ali ako se ipak odlucite da odete, skuter obavezno

  • Laki

    26. jun 2020 | 23:22

    I ja ću tamo da vodim Zekolinu, obećao sam joj!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA