≫ 

Ako se ne lome tanjiri, onda ćete osvanuti u klubu: Evo zašto je Grčka top destinacija za provod

Grci obožavaju da se provode, a ove stvari ne smete da propustite ako zakoračite u njihov noćni život

  • 8
Grcka, provod

Foto: Shutterstock

Da je Grčka jedna od najlepših zemalja na svetu, opšte je poznato. Azurno more, peščane plaže, prelepi primorski gradovi, ukusna hrana i gostoprimstvo meštana, samo su neki od aduta ove zemlje, kojoj ne mogu da odole turisti širom planete.

Za one koji su na svojoj koži osetili kako izgleda provod u Grčkoj, ova zemlja predstavlja neizbežnu destinaciju za dobru zabavu. U svakom mestu postoji mesto gde možete lumpovati do zore: da li je u pitanju tipična grčka muzika u taverni, ili đuskanje u nekom od brojnih klubova. 

Ukoliko želite odmor za pamćenje, a već ste se odlučili za Grčku, ovo su neke od stvari koje nikako ne smete da propustite.

Žurke u barovima na plaži 

 

Mesta na kojima ćete sigurno naći najbolju zabavu jesu barovi na plaži. Početkom dana većina njih deluje naivno: pušta se lagana muzika, turisti se kupaju i sunčaju na ležaljkama - prizor kao i u svakom drugom plažnom kafiću ili restoranu. Ali kako vreme odmiče i približavaju se popodnevni sati, muzika postaje glasnija, a većina onih koji su odmarali seli se u bar za šankove.

U nekim plažnim barovima prave se i žurke sa penom, što predstavlja vid zabave čija popularnost ne jenjava.

Grcka, provod

Pena žurke na plaži su hit među mladima u Grčkoj, Foto: Shutterstock

Plažni barovi obično rade do ponoći, ali se organizovane žurke mogu "preliti" i u naredni dan. Na ovim manifestacijama najčešće se piju kokteli, zbog promotivnih cena, koje odgovaraju svačijem džepu. Mikonos, Zakintos, Kavos, Skiatos i Rodos samo su neka od grčkih letovališta gde možete doživeti pravo iskustvo provoda na plaži. 

Jutrenje u kafićima i noćnim klubovima 

 

Ukoliko plažu povezujete isključivo sa kupanjem i sunčanjem, provod možete da ostavite i kad sperete sa sebe morsku so. Zato od popodnevnih sati, kako u većim, tako i u manjim grčkim mestima, počinju da se otvaraju brojni kafići.

Od 22 časa muzika se pojačava u većini kafića na ulicama, a simpatične promoterke počinju da pozivaju goste unutra, predstavljajući im muzički program. On je obično sastavljen od svirke uživo sa stranim rok i pop hitovima, kako bi se udovoljilo najvećem broju gostiju. Kafići su u Grčkoj, kao i kod kod nas, mesta za po neko piće, ili zagrevanje za nastavak provoda. Zato se na ovim mestima piju grčka piva (Mithos i Alfa) i šot pića (kratka pića). Naravno postoje i oni kafići koji rade do ranih jutarnjih sati, ali ih je daleko manje.

Grcka, provod

Noćni provod u jednom od poznatih Grčkih klubova, Foto: Shutterstock

Kod Grka je odlazak u noćne klubove vikendom nešto što se me propušta. U njima se sluša elektronska muzika, ali i domaći narodnjaci. Većinu numera ćete prepoznati, jer su melodije preuzete od srpskh izvođača, ili su ih srpski izvođači prepevali. Iako se provod u kafićima i klubovima može naći u svakom grčkom mestu, mladi za ovu avanturu preporučuju grad Krf, Rodos, Santorini, Kaliteu, Paros i Krit. 

Lomljenje tanjira i bacanje cveća u tavernama 

 

Iako nisu za svačiji ukus, lokalne taverne preslikavaju duh grčke. Muziku, ples i veselu atmosferu, koja se pronalazi na ovim mestima, ne može da se nađe ni u jednoj drugoj zemlji na svetu. Za to je pre svega zaslužna muzika - živi zvuci buzukija, kao i plesanje poznate grčke igre - sirtakija. 

U većini grčkih taverni, naročito tokom letnje sezone, organizuju se večeri domaće muzike i plesa, kako bi se turisti upoznali sa lokalnim običajima i kulturom. I dok je sam ples sirtaki, gde se učesnici drže za ramena i plešu uz zvuke dinamične muzike, zanimljiv svakome ko u njemu učestvuje, goste ipak najviše privlači čuveno razbijanje tanjira. 

Grcka, provod

Zabava u tavernama oslikava grčki duh i tradiciju, Foto: Shutterstock

Ovaj običaj, nalazi se u istoriji Grka vekovima unazad i primenjivali su ga na skoro svakom slavlju. Na ovaj način oni izražavaju veliku sreću, setu ili tugu zbog izgubljene ljubavi, što ih podstiče da iz meraka nešto polome. Ipak zbog bezbednosti se danas primenjuje samo na posebno insistiranje gostiju.

Načini provoda u Grčkoj se razlikuju, ali ćete u ovoj zemlji pronaći mesto za svačije godine i dušu. Leto je lepše sa agencijom Viva Travel. Paket aranžmani na 10 noćenja, već od 69 €. Specijalne ponude za LETO 2020. 

Video: Nakon provoda u Grčkoj se obično ide na giros, a ovo je jedan od najboljih

(I. Nedić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    27. jun 2020 | 22:05

    Lepa Grcka i nasa Pravoslavna braca jedini koji nas zaista vole .

  • Tamara

    27. jun 2020 | 21:47

    Steta sto su nase agencije izbacile ostrvo Samos iz ponude.Prelepo rajsko ostrvo

  • Ivica

    28. jun 2020 | 09:51

    Sto me samo mamite pricama o Grckoj,lepsu zemlju nisam upoznao,izvini Grcka dolazimo tek dogodine iako smo uplatili jos u januaru,ali korono,crna korono j.m.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA