≫ 

Ko bude išao avionom u Grčku moraće 48 sati pred put da popuni online obrazac: Evo šta ih zanima

Obrazac je jednostavno popuniti, a pruža i vama, ali i domaćinima dodatnu sigurnost tokom boravka u Grčkoj

  • 8
Grčka Srbija pasoš foto: pixabay.com

Uprava za civilno vazduhoplovstvo Grčke (ΥΠΑ) obavestila je putnike o vazduhoplovnoj direktivi (Notam) koja je doneta u subotu 27. juna i važiće do ponedeljka 31. avgusta 2020. godine.

Radi se o obaveznom popunjavanju obrasca Passenger Locator Form (PLF) koji će morati da popune svi putnici međunarodnih letova koji će od 1. jula stizati u Grčku.

Svi putnici moraju ispuniti obrazac PLF najmanje 48 sati pre ulaska u Grčku tako pružajući informacije o polaznom aerodromu, adresi, trajanju boravka u Grčkoj, broju leta, itd.

Obrazac možete popuniti OVDE.

Obrazac za indentifikaciju putnika (PLF) predstavlja ključni element u zaštiti građana Grčke u cilju sprečavanja pandemije Covid-19 i potencijalnih uvezenih slučajeva.

QR kod po dolasku

Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Grčke propisao je protokole za različite vidove prevoza koje koriste putnici u tu zemlju.

Protokol za sve putnike predviđa odlazak do mesta gde se nalaze kontrolori koji će proveriti QR kod svakog putnika, odakle se, u zavisnosti od QR koda, usmeravaju na mesto za pregled (skrining) ili na izlaz (preuzimanje prtljaga ili pasoška kontrola).

Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na korona virus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu.

Ako se pojave simptomi respiratorne infekcije, putnici moraju odmah da se obrate Operativnom centru nacionalne zdravstvene organizacije (EODI).

U potokolu se ističe da se svi putnici moraju pridržavati svih potrebnih preventivnih higijenskih mera (upotreba maski i fizičko distanciranje).

Ako osobe koje dolaze stižu u Grčku planiraju da se zaustavljaju na više mesta u zemlji, moraju to prijaviti, uz svoje prvobitno odredište i plan puta za narednih sedam dana.

Njihovi podaci se unose u informativni sistem EODI koji je povezan sa registrom COVID radi lakšeg pronalaženja kontakata u slučaju da je neko pozitivan na korona virus.

Video: Ekipa Telegrafa vam otkriva kako je zapravo preći granicu sa Grčkom ove sezone

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Discovery

    28. jun 2020 | 15:16

    Nije samo avionom. Objasnite lepo da je za svaki vid prevoza potrebno popuniti PLF obrazac. Objavljujete vest polovično, tj. u naslovu avionom a dalje u tekstu nejasno.

  • Kostelo

    28. jun 2020 | 11:31

    Dzaba sve...sezona je propala

  • Raša

    28. jun 2020 | 18:57

    Bolje da su tražili PCR test za ulazak u zemlju. Ovako 48 sati da se čeka, to je 2x50€ + hrana bačenih. Jel oni razmišljaju o tome? Ko će da plati 200€ samo da bi sedeo u sobi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA