≫ 

Grčka ostrva koja do 1982. godine nisu imala čak ni struju: Danas noćenje ovde košta minimum 75 evra

Nazivaju ih i grčkim Maldivima

  • 1
Kufonisja Kufonisja / pritnscreen / youtube / Passajero

Omanje kikladsko ostrvo bogato prelepim plažama, koje možete prepešačiti za kratko vreme se danas smatra idealnim za socijalno distanciranje. Ipak, to je samo jedna strana medalje, zato što važi i za prilično skupo destinaciju.

Kada su u pitanju turisti iz naše zemlje, to se ne odnosi primarno na smeštaj, mada i on nije jeftin na jednom od dva naseljena ostrva Kufonisija. Radi se o prevozu, koji je u najmanju ruku komplikovan, zato što se do ostrva stiže trajektom sa obližnjeg Naksosa ili iz Pireja. A da bi neko iz Srbije stigao do Naksosa, potrebno je prvo da ide avionom ili autobusom iz Beograda do Atine, a onda odatle avionom do ostrva Naksos ili iz Pireja pravo do Kufonisja.

Međutim, nije nemoguće to izvesti, samo ako se potrudite.

Ostrva Kufonisja (gluva ostrva)

Iako se u srpskom jeziku koristi pojam u jednini, grupaciji Malih istočnih Kiklada pripadaju ostrva Gornji Kufonisi (Ano Kufonisi) i Donji Kufonisi (Kato Kufonisi). Između njih se nalazi tesnac, širok oko 200m. U blizini se nalaze ostrva Amorgos i Naksos. Teritorijalno, ostrvima Kufonisija pripada i ostrvo Keros, koje je nenaseljeno, ali je poznato po značajnom arheološkom nalazištu, tako da se može posetiti samo u okviru organizovanih izleta.

Osim ta tri ostrva, grupacija Kufonisija obuhvata i još devet omanjih ostrva, koja se u blizini nalaze i sva su nenaseljena. Ukupan broj stanovnika celokupne zajednice je manji od 400, a jedino naseljeno je Ano Koufonisi ili Gornji Kufonisi.

Kufonisja Kufonisja / pritnscreen / youtube / Passajero

Stanovnici se osim turizmom u poslednje vreme, bave i ribolovom, a manji broj njih i stočarstvom.

Ostrva Kufonisija, odnosno glavno ostrvo je povezano trajektom i sa obližnjim Naksosom i sa lukom Pirej.

Glavni grad je Hora. Na ostrvu tako male površine postoji mnogo izuzetno lepih plaža, među kojima se izdvajaju plaže Finikas i Pori.

Na ostrvu Donje Kufonisi ili Kato Koufonisi, koje je površine oko 4 km² je ranije živelo 10 porodica. Međutim, danas tu postoji tek po koja kuća, a obično ga posećuju ribari u toku leta. Specifično je po crkvici, koja je izgrađena na temeljima stare i posvećena je Bogorodici.

Smeštaj na ostrvima Kufonisja

Kufonisja Kufonisja / pritnscreen / youtube / Passajero

Samo na glavnom ostrvu se nalaze smeštajni objekti, a uzevši u obzir površinu ostrva, i jasno je i što oni nisu naročito broj ni.

Oko 75 EUR iznosi najam smeštaja u objektu sa tri zvezdice polovinom jula meseca. Kuća u kojoj je smešten apartman za 2 osobe se nalazi u glavnom gradu ostrva i relativno je blizu luke.

Na samoj obali se smeštaj u navedenom periodu može naći po ceni od 75 EUR za noćenje za dve osobe, ali i po ceni od 160 evra, koliko košta noćenje sa doručkom u hotelu sa tri zvezdice na ovom ostrvu.

Da se osvrnemo i na nešto više cene, te da napomenem o da na ostrvu Kufonisija postoji i objekat, koji ima četiri zvezdice i apartmanskog je tipa.

Cena noćenja u apartmanu za četiri osobe iznosi 350 EUR. u pitanju je savremeno opremljen apartman od 45 mm, koji ima sopstveno kupatilo, balkon sa pogledom na more i besplatan bežični internet,a ali i mnoge druge pogodnosti u kojima će bez sumnje gosti uživati.

Video: Ekipa Telegrafa vam otkriva kako je zapravo preći granicu sa Grčkom ove sezone

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    29. jun 2020 | 19:06

    sve što se naglo i tako dobro reklamira znači da je slabo posećeno i ni približno nije ovim jačim turističkim mestima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA