≫ 

Na ovom grčkom ostrvu masline nisu glavne: Da li ste nekad probali "zlatnu pomorandžu" sa Krfa?

Kumkvat je voćka na koju su meštani Krfa izrazito ponosni

  • 7
Kumkvat Pixabay

Kumkvat ili "Zlatna pomorandža", kako stanovnici ostrva Krf vole da ga oslovljavaju, dobio je taj naziv zbog sličnosti sa pomorandžom. Možda je čak troduplo manji od poznatije voćke, ali, ako pitate Krfljane, daleko je ukusniji.

Drvo kumkvata možete videti maltene na svakom ćošku ostrva, pa čak i na ulicama glavnog grada. On je ponos i dika meštana i zato će bilo ko od njih rado ući u priču s vama o istorijatu i svestranoj primeni ovog neobičnog ploda.

Najpre će vam ispričati kako je kumkvat dospeo na Krf. Reći će vam da je potekao iz drevne Kine, gde se uzgaja još od 12. veka. Da ga je na ostrvo doneo veliki grčki prijatelj, britanski botaničar Sidni Merilin 1860. u želji da se oduži za gostoprimstvo. Zbog neobičnog izgleda Krfljani su, reći će, bili skeptični, pa su zasadili tek nekoliko stabljika.

Kumkvat Kumkvat raste na drvetu visine i do tri metra, Pixabay

Ipak, severnjaci su prozreli da će "pomorandžica" jednog dana doneti ostrvu veliko bogatstvo, te počinju ozbiljnije da se bave sadnjom kumkvata od 1924. naročito u dolini Nimfa, pored sela Platonas. Svaki pravi Krfljanin u ovom trenutku priče iskoristiće momenat da se pohvali: širom ostrva trenutno raste od 10 do 15 hiljada stabljika ovog voća. 

Zatim će vas obasuti hvaljenjem svog proizvoda. Ukoliko nikad niste videli kumkvat, počeće žustro da ga opisuju: drvo raste najviše do tri metra, plod je omanji (samim tim i slađi), ima tamno zelene listove i predivne bele cvetove. A ukus? Kao iz raja, reći će meštani.

Zbog slatko- kisele strukture, ukus kumkvata uporediće sa mešavinom pomorandže i limuna, ali će naglasiti da, za razliku od te dve voćke, čak i kora "zlatne pomoranže" može da se jede sa uživanjem. Neizostavno će isticati koliko je plod zdrav, pun vitamina C i pomaže u lečenju brojnih hroničnih oboljenja: od visokog pritiska, do bolesti kože. 

Kumkvat Proizvodi od kumkvata su zanimjivi i raznovrsni, Pixabay

Nakon zanimljivog uvoda, ipak sledi onaj najlepši deo: nema stanovnika Krfa koji vas nakon priče neće odvesti da probate neki od čuvenih specijaliteta od kumkvata. Kandirani plodovi, kolači, čokolade, raznorazni džemovi i slatko, kao i liker od kumkvata, samo su neki od zaista ukusnih proizvoda koji ćete imati priliku da probate na ovoj turi. Ukus će vas možda iznenaditi, ali vaš domaćin sigurno neće odustati dok ne pronađe spoj kumkvata koji vam najviše leži.

Da ne bismo više dužili, ostaje vam samo da se uputite ka prelepom ostrvu Krf i na svojoj koži doživite priču o kumkvatu i okusite neki od specijaliteta. Jer tako nešto nećete naći ni na jednom drugom mestu na svetu. Leto je lepše sa agencijom Viva Travel. Paket aranžmani na 10 noćenja, već od 69 €.

Video: Ako ste krenuli u turu ukusa po Grkčkoj, morate probati i kraljevski giros

(I. Nedić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA