• 5

Neverovatna priča Ibrahima- paše: Harao je svetom kao Turčin, a rođen je na ovom grčkom ostrvu

Parga krije mnoge priče i legende, a jedna od njih je rođenje jednog od najvećih turskih vojnika

  • 5

Jedno od najlepših mesta u kopnenom delu Grčke, šarena Parga, može samo svojom lepotom da komunicira s vama i tako vam ispriča brojne živopisne priče. Raznobojne kuće ovog gradića na obali Jonskog mora već na prvi pogled kažu vam da njihovi zidovi čuvaju delić istorije.

Takav delić davnih vremena nalazi se u malenoj kući crvene fasade, koja stidljivo izviruje na samom kraju šetališta, ispod brda na kojem se nalazi tvrđava. Veruje se da je uprvo u toj kući, 1495. godine, rođen jedan od najpoznatijih vojskovođa Otomanskog carstva, Ibrahim- paša, kojeg su zbog toga zvali Pargalija. 

Parga je u tom trenutku bila deo Mletačke republike i većina stanovništva bavila se ribolovom i trgovinom. Pa tako i porodica dečaka crne kose i živih očiju, koji je jednog dana pokoriti svet. Njegovo ime po rođenju nije poznato, ali se zna su bili jako siromašni i jedini priliv novca dolazio im je od prodaje ulovljene ribe.

Parga

Malena kuća Ibrahim- paše još uvek odoleva vremenu, Foto: Branko Hrček

Jednog dana Osmanlije su krenule u pohod na Pargu. Odneli su sve: ulovljenu ribu, novac, najlepše žene. Majke su krile svoje dečake, da ih Turci ne bi oteli, ali bezuspešno. Skoro svako zdravo muško dete tog dana uzeto je iz Parge, a među njima i četvorogodišnji Ibrahim- paša. Ovaj pohod, koji je navodno predvodio bosanski Iskrendir - paša, ostavio je duboke ožiljke na meštane i celokupnu istoriju mesta. 

Nesrećni dečaci svakodnevno su vođeni na pijace u primorskim gradovima, gde su Turci pokušavali da ih prodaju u belo roblje. Neki istoričari tvrde da je Ibrahim- pašu kupila bogata udovica u Manisi, gradu na istočnoj obali Egejskog mora, dok će drugi reći da ga je Iskendir- paša od prvog trenutka uzeo pod svoje.

Parga

Parga, Foto: Branko Hrček

Svakako, dečak je primio musimansku veru i odgajan je u duhu Kurana, sa namerom da jednog dana postane vojnik. Dobio je novo ime- Ibrahim. Stekao je najbolje obrazovanje, učivši filozofiju, matematiku i astronomiju, kao i nekoliko tada važnih jezika: grčki, turski, persijski, italijanski, pa i srpski.

Zatim jednom prigodom upoznaje sultana Sulejmana Veličanstvenog. Taj susret dogodio se, po predanjima, tokom svečanosti na imanju Iskender-paše u Jedrenu. Ibrahim je bio prkosan, ali veoma nadaren govornik, pa je njegov nastup odmah osvojio je sultana. Ipak, njegov uspon počinje 1523. ženidbom sa unukom Iskendir- paše, Muhsine Hatun. Tim potezom postaje neodvojiv deo osmanlijske elite, čime mu se otvara put ka vojsci.

Iste godine Ibrahim-paša, taj sin prostog ribara i bivši rob, postaje veliki vezir i beglerbeg Rumelije, a nakon što je egipatski upravnik Ahmed-paša Hain digao bunu i proglasio nezavisnost od Otomanske imperije, pa bio poražen i pogubljen,  sultan Sulejman Veličanstveni šalje Ibrahima u Egipat da reformiše tamošnju provincijsku vojnu i civilnu upravu.

Parga

POgled na Pargu sa tvrđave, Foto: Branko Hrček

Zbog neverovatne umešnosti u diplomatiji i sposobnošću da svaki dogovor okrene u svoju korist, dobio je nadimak "Ibrahim Veličanstveni". Najdalekosežnije njegovo dostignuće svakako je dogovor koji je 1536. postigao sa francuskim kraljem Fransoom, Francuska je dobila privilegiju trgovine sa Turskom, a turska flota je 1543-1544. godine prezimila u Tulonu upravo na bazi ovog sporazuma. Ova alijansa, "svetogrdna unija ljiljana i polumeseca", potrajaće dva i po veka.

Legenda kaže, da je Ibrahim- paša samo jednom otišao ponobo u Pargu. On je navodno došao do svoje rodne kuće, seo na stepenice pored mora i zagledao se u daljinu. Kažu da je to jedini put da su ga vojnici videli da je zaplakao.

Njegovu kuću, kao i priču o ovom vojskovođi još uvek možete naći u Pargi - samo treba da je posetite. Leto je lepše sa agencijom Viva Travel. Paket aranžmani na 10 noćenja, već od 69 €. Specijalne ponude za PARGU.

Video: Skrivene plaže i Afroditina pećina: Pogledajte kako izgleda tura brodom oko Parge

(Telegraf.rs/I. Nedić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • strucnjak

    Neke su Turci odveli a mnoge ostavili sirom srpskih zemalja.

  • N.S.

    Koliko su zla činili ti Turci....U danasnje vreme je lepše umotano....

  • Voja

    70 posto turskog zivlja je grčkog srpskog bugarskog ruskog slovenskog porekla koji su uzeli islamsku veru proglasili sebe za turke a zaboravili svoje korene

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima