≫ 

Grčko ostrvo na kojem turiste iz Srbije dočekuju kao bogove: Bili smo i uverili smo se!

Ekipa "Telegrafa" posetila je grčko ostrvo Skijatos i uverila se u gostoprimstvo domaćina

  • 9

Na grčkom ostrvu Skijatos juče je svečano dočekan prvi čarter let iz Srbije sa našim putnicima, koji je ujedno i prvi čarter iz Evrope koji je sleteo na neki grčki aerodrom.

Svečanom dočeku prisustvovali su zvanični sa ostrva Skijatos, kao i čitava policija, ali i vatrogasna brigada koja je po dočeku aviona izvela tzv. vodeni most. Na drumu pokraj aerodroma bila je i nekolicina stanovnika koji su oduševljeno posmatrali i snimali prvo sletanje posle toliko meseci.

Ipak, ono što nas je najviše oduševilo jeste bio sam doček naših turista.

- Srećni smo što konačno vidimo prve turiste na našem ostrvu. Situacija u Grčkoj je stabilna, a čak iako vas nasumično izaberu za testiranje, nema razloga za brigu. Svi su ljubazni i ovde se možete osećati potpuno bezbedno - kaže za "Telegraf" jedan od zaposlenih radnika na aerodromu.

Skijatos Plaža Vromolimnas na kojoj se kokteli piju i preko dana / foto: Telegraf

Ostrvo borova, kako popularno nazivaju Skijatos, jedno je od pravih bisera severne Grčke. Već u 10 ujutru po našem dolasku temperatura je bila 33 stepena, a miris mora smo mogli da osetimo i preko maske koju smo iz preventivnih razloga nosili sve do hotela.

Slaže se sa nama i Aleksandar Seničić, direktor Jute sa kojim smo proveli dan.

- Skijatos se pokazao kao destinacija koju turisti iz Srbije jako vole. Poslednjih godina imamo povećanje broja turista, a samo ove godine je bio planirano 5 aviona u serijama da lete za Skijatos. Nažalost, bićemo na jednoj, eventualno dve serije tokom sezone. To je jedno od najlepših grčkih ostrva, koje ima dugačku tradiciju i koje je specifično Jedno od onih pravih zelenih ostrva koje naši turisti prepoznaju kao pravu oazu.

A nakon što smo se smetili u hotel "Skiathos Palace" koji je najstariji, ali i dalje najlepši na celom ostrvu, uputili smo se ka čuvenoj terasi. Putem do hotela svi su pričali o nekoj čuvenoj terasi, a nije nam dugo trebalo da shvatimo i zašto.

Skijatos Terasa hotela "Skiathos Palace" / foto: Telegraf

Naime, "Skiathos Palace" koji se nalazi u ponudi agencije BigBlue, izgrađen je na samoj litici iznad zaliva i istoimene plaže Kukunarjes, a ne moramo da pominjemo da pogled "puca" i mnogo dalje, pa sve do kopnene Grčke.

Vlasnik hotela Petros Dervenis kaže da je sezona već uveliko zakasnila, ali da ni to nije smak sveta, te da će se fokusirati da što bolje dočekaju turiste koji do 1. jula budu pristizali u njegov hotel.

- Cene su ostale na prošlogodišnjem nivou, ništa se značajno nije menjalo, osim naših higijenskih procedura koje su zbog pandemije korona virusa poboljšane. Očekujemo turiste iz čitave Evrope, pa samim tim iz Srbije, koji su ujedno i prvi gosti ovog leta u našem hotelu - rekao je on za "Telegraf".

Skijatos Pogled iz hotela na zaliv i istoimenu plažu Kukunarjes / foto: Telegraf

Uputili smo se potom na jednu od najlepših plaža na ostrvu, malopre pomenutu Kukunarjes. U prevodu to znači šišarka, a i bez poznavanja grčkog jezika to možete zaključiti budući da se zbog velike količine borova u okruženju koji prave prirodni hlad, na plaži nalazi i puno šišarki.

Neobičan spoj, rezultira sitnim peskom prošaranim šišarkama i tek nekolicinom turista koji su mahom iz Grčke i Srbije.

Odlazak u grad propraćen je oduševljenjem stanovnika koji posle toliko meseci tek 1. jula čuju neki drugi jezik na svom ostrvu, pa nije izostalo ni čašćavanje po tavernama i poziv da baš kod njih svratimo na večeru.

Skijatos Poklekli smo pred upornim Grcima i proveli veče u taverni "Akrojali" / foto: Telegraf

Već danas Skijatos očekuje 25 letova, pa će se strani jezici i više čuti što posebno raduje lokalce.

Ipak, osim nesumnjive lepote najlepšeg ostrva Sporada ostaje veliki utisak o tome da se Grci vrlo odgovorno štite u prevozu i u zatvorenom prostoru, ali bez uništavanja atmosfere i prevelike priče o aktuelnoj pandemiji korona virusa.

Skijatos Pogled od "milion dolara" iz hotela "Skiathos Palace" / foto: Telegraf

Ako vam zaista treba predah od svega što nam se događalo u proteklih nekoliko meseci, ostrvo Skijatos je pravo mesto za to.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA