• 2

Testirali su me na korona virus u Grčkoj i evo zašto sam ipak bila srećna zbog toga

Jednostavno je potrebno da posmatramo stvari s vedrije strane

  • 2
skijatos

Foto. T.T.

1. jula ranom zorom poleteli smo na grčko ostrvo Skijatos prvim čarter letom iz Srbije, a ujedno i prvim koji je sleteo u Grčku iz Evrope.

Budući da se osim našeg očekivao samo još jedan let iz Nemačke tog dana, znali smo i da je veća verovatnoća da će nas testirati.

Naime, na aerodromu "Papadijamandi" raspolažu sa 60 testova dnevno, pa je bilo logično da će barem 30 odvojiti za avion Er Srbije.

Tako je i bilo. Pokušavajući da shvatim profil ljudi koje izdvajaju, iskreno ne nalazim nijednu zajendičku karakteristiku - stariji, mlađi, parovi sa decom, svi su bili među odabranima.

Kada sam došla na red za pasošku kontrolu, odmah su i mene uputili na testiranje.

Do tog trenutka smo svi mislili da je boravak u izolaciji 24 časa obavezan, a pošto je naš boravak bio jednodnevan rekla sam policajcu da se već večeras vraćam kući i da ne mogu ostati na ostrvu do sutra.

Odgovorio mi je da je to samo preporuka, te da kao što sam planirala uveče mogu da se vratim za Beograd. U slučaju da sam pozitivna, zvaće me sutradan. Negativne rezultate ne javljaju.

Skijatos

foto: Telegraf

Pomislih da to i nije tako loše. Ništa mi ne bi falilo da se prekontrolišem kada već dolazim iz grada koji je jedno od žarišta u Srbiji.

Dežurni lekar je bio više nego ljubazan objašnjavajući proceduru uplašenim putnicima koji su se ubrzo opustili. Štaviše, pojedini putnici koji nisu izdvojeni za testiranje sami su tražili mogu li i oni da se testiraju kada već izolacija do čekanja rezultata nije obavezna.

- Nemamo baš toliko testova za sve - kroz smeh je odgovorio dežurni lekar.

I dalje me je mučilo to što ne mogu da pronađem nijedan vidljiv kriterijum po kojem su nas izabrali, pa sam ga upitala da nam objasni, a njegov odgovor zabeležila kamerom.

I možda baš kao i vi, zaključila sam da kriterijum zapravo ne postoji.

Srećom, do dana današnjeg me niko nije pozvao, ali jeste se ispostavilo da je bila zaražena putnica u avionu.

Mnogi su se uplašili jer je na letu bilo 144 putnika. Međutim, i ovde govorimo o osnovama normalnog ponašanja - ako se mere preventive poštuju, odnosno ne skida maska tokom leta, a ruke redovno dezinfikuju, brige nema sve i da je zaražena osoba sedela do vas.

Zapitajte se samo pored koliko smo pozitivnih prošli u prodavnici ili na ulici, pa možda čak i na poslu, ali ste bili zaštićeni.

skijatos, avion, let

Foto. T.T.

Saznali smo i šta se dogodilo sa pozitivnom saputnicom. Budući da je asimptomatski slučaj, nije obavezna da bude u karantinskom hotelu već da se normalno ponaša i štiti, te da u slučaju pogoršanja simptoma to prijavi nadležnima.

Ipak, glavni utisak jeste da se Grci ne plaše korone jer nemaju ni potrebe. Ponašaju se normalno i odgovorno, štite se u svakoj prilici. Stoga ako vas pri odlasku na letovanje nasumično izaberu, nemojte se plašiti i gledajte to sa pozitivne strane - imaćete priliku besplatno da se prekontrolišete i u potpunosti uživate u svom letovanju.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lora

    Neka hvala. Sačekaću još malo da vidim kako se ovo odvija sa koronom. Ne bih rizikovao. Ako bog da, Skijatos za mesec dana.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima