• 12

Dačić naveo koji Srbi mogu u Grčku: Situacija daleko od normalne, nadam se da će preinačiti odluku

Ministar spoljnih poslova je još jednom upozorio građane da ne kreću na put jer postoji mogućnost da ne mogu da pređu granicu

  • 12
Ivica Dačić, Grčka

Foto-montaža: Pixabay, Marko Jovanović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić komentarišući odluku Grčke da zabrani ulazak srpskim turistima u njihovu zemlju, rekao je da je takva situacija daleko od normalnosti i izrazio nadu da će prilikom prvog narednog sagledavanja situacije tu odluku preinačiti.

Dačić je podsetio da je EU donela preporuku zemljama-članicama da Srbiju stave na listu zemalja iz kojih će moći slobodno da se putuje, ali ističe da je to ipak samo preporuka.

- Predstoji nam razgovor sa svakom članicom pojedinačno. Grčka se od početka zalagala da građani Srbije imaju zeleno svetlo i otvorila granice. Istina, bilo je problema da li će otvoriti granice sa Severnom Makedonijom ili samo sa Bugraskom, da bi juče iz kabineta premijera Grčke naša ambasada bila obaveštena o najnovijoj odluci zbog epidemiološke situacije u celom regionu i u Srbiji, i što i među turistima koji su u toj zemlji, ima naših koji su zaraženi - kazao je Dačić za RTS.

On je naveo da sada naši građani mogu u Grčku samo zbog neophodnih putovanja poput službenih, lečenja, školovanja, ali uz posebne dozvole.

- Prilikom sledećeg njihovog razmatranja trebalo bi u obzir da se uzmu i neke druge činjenice. Nažalost, ova odluka je neprijatna i loša. Neke druge zemlje kao što je Mađarska ima i dalje otvorene granice. Odluka će bi biti preinačena prilikom nekih prvih revizija. Grčka nije puštala inače, nikog van EU osim Srbije. Napravili su izutetak sa Srbijim. Bili su korektni jer je to bilo i u njuhovom interesu, i ova odluka je i na njihovu štetu, više nego na našu - rekao je ministar spoljnih poslova i još jednom upozorio građane da ne kreću na put jer postoji mogućnost da ne mogu da pređu granicu.

Naveo je da su ovo odluke koje se donose iznenada i uglavnom pre informisanja.

- Korona je izmenila sve odluke. Takva je situacija da svi građani koji kreću treba da se dobro informišu, ili nas da pitaju, mogu da se obrate MSP-u direktno, mi i dalje imamo Krizni štab koji se i dalje bavi ovakvim pitanima - rekao je Dačić i naveo u koje još zemlje Srbi ne mogu da putuju:

Naši građani i dalje ne mogu u Kinu uključujući i neke sportirste, da li mogu u Nemačku, ne mogu, ne mogu ni u razne druge zemlje. U Austriji su ponovo promenjeni propisi. 

Srbi, njih 20.000 koji su već u Grčkoj, moći će da završe svoje letovanje. Međutim, šta će biti sa onih 20.000 koji su uplatili letovanje, on nije mogao da kaže, ali je istakao da turističke organizacije moraju da vode računa i imaju u vidu da je korona još prisutna.

- Šta će biti sa onih 20.000 koji su uplatili letovanje nije pitanje za mene već za resorno ministarvo turizma i  turističke organizacije i agencije. Diplomatija nema veze sa tim - kazao je Dačić.

Video: Bogata istorija i snažno prijateljstvo sa Srbima: Evo zašto morate da posetite Krf

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vasa paris

    A zasto su uplacivali kada su znali da rizikuju

  • Johan

    Sta to znaci nisu svi Srbi isti neki mogu a neki nemogu jesmo li Srbi ili nismo

  • XY

    Kada ce braca Rusi otvoriti granice ne mogu da se vratim porodici imam petero dece od koji je troje makiletno

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima