≫ 

Jorgos iz Leptokarije na čistom srpskom: "Ova sezona je gora od one kada je počeo rat u Jugoslaviji"

Evo kakva je trenutno situacija u popularnom grčkom letovalištu

  • 6
Leptokarija Leptokarija / foto: printscreen/youtube/John Peroulakis

Podno mitske planine Olimp se nalaze izuzetna letovališta, koja su potpuno neopravdano omražena među mnogim našim turistima. I dok ljubitelji Halkidikija i odmora na grčkim ostrvima smatraju da su letovališta takozvane Olimpske regije namenjena isključivo ljudima koji manje novca izdvajaju za letovanje, dotle oni koji biraju Nei Pori, Leptokariju i Paraliju, te Olimpik bič za letovanje, odlično znaju zbog čega tamo idu.

Da napomenmo odmah da je u Leptokariji voda sa česme sasvim zadovoljavajućeg kvaliteta, upravo zato što dotiče sa planine Olimp. A ne treba zaboraviti ni klimu, koja je ovde gotovo idealna.

Podsećanja radi, kada je prošle godine veliko nevreme zadesilo Halkidiki, recimo, u ovim letovalištima se to nije desilo, upravo zbog blizine planine Olimp.

A svemu tome treba dodati i činjenicu da mnogi meštani komuniciraju sa našim turistima na srpskom jeziku, ko koliko zna, što značajno olakšava boravak, naročito starijim turistima, koji se slabije koriste engleskim jezikom.

U kafiću kao kod svoje kuće

Jedan od kafića u Leptokariji drži i Jorgos Aleksandris, koji je studirao u našoj zemlji. Samim tim što odlično govori srpski jezik, naši turisti se u njegovom lokalu zaista osećaju kao kod svoje kuće.

Upravo smo sa Jorgosom porazgovarali o ovogodišnjoj sezoni. I on je, kao i mnogi ugostitelji širom Grčke prilično bio skeptičan u početku, mada je delovalo da će sve biti u redu kada je zemlja polako počela sa popuštanjem mera. Ipak, sistuacija se u međuvremenu značajno promenila.

Leptokarija foto: privatna arhiva

- Leptokarija trenutno izgleda kao da je mart mesec, a ne da je sredina leta. Kako mi je rekao jedan meštanin nedavno, ova sezona mu deluje još gore, poput one kada je počeo rat u tadašnjoj Jugoslaviji i nestali su srpski turisti. A sledeće godine su u Leptokariju pohrlili turisti iz Češke - kaže Jorgos za "Telegraf".

Iako je vrlo primetno manje turista iz Srbije, Jorgos napominje da su svi, koji su posećivali njegov kafić isticali da se lepo provode i uživaju u skoro pustim plažama, što svakako tokom sezone nije slučaj.

- Jedini koji nisu bili opušteni su ljudi koji se bave turizmom. Pravila su izuzetno stroga, a kazne velike. Pa s obzirom na to da nemamo dovoljno posla, sve to nije baš lako izvesti. Naravno, sva higijenska pravila se maksimalno poštuju - napominje.

Leptokarija foto: privatna arhiva

Što se cena tiče, one su gotovo na istom nivou kao i tokom prethodne sezone, iako je smeštaj moguće naći i po pristupačnijim cenama nego inače.

Leptokarija foto: privatna arhiva

Mada je poslednje goste iz Srbije ispratio ovih dana, Jorgos se nada da će uskoro imati priliku da opet ugošćuje srpske turiste, sa kojima nesmetano komunicira na njihovom jeziku.

Video: Volimo Srbe, isti smo narod: Iraklis i Anastazija su Grci koji tečno pričaju srpski

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    19. jul 2020 | 10:28

    DACE BOG I OVAJ BIOLOSKI RAT DA SE ZAVRSI NASOM POBEDOM NAD SATANISTIMA I DA OPET ZIVIMO NORMALNO!!

  • Nn

    19. jul 2020 | 11:37

    Jorgos je i gazda hotela u kom sam bila pre 4 godine sa porodicom. Izuzetan čovek

  • rikimil

    19. jul 2020 | 13:12

    Vidimo se sledeceg leta, nadam se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA