≫ 

Evo za koje zemlje još možete zameniti letovanje u Grčkoj i iskoristiti vaučer od agencije

Da li se Grčka može zameniti Turskom?

  • 7
egremni, lefkada, grčka, plaža

Foto: Pixabay.com

Zamenski vaučeri su predmet polemike među mnogim srpskim turistima, koji su svoje aranžmane platili ranije. Kao i u svakoj priči, tako i ovde postoje oni koji i te kako imaju razumevanje za turističke agencije, dok ima i onih koji smatraju da agencije ne vode računa o svojim putnicima.

U praksi, sve to izgleda potpuno drugačije, samo treba biti realan i pogledati obe strane u ovoj priči.

Sa jedne strane su turisti, koji su određenu svotu novca platili izabranoj turističkoj agenciji, želeći da obezbede sebi letovanje na vreme. Istini za volju, mnogi od njih su iskoristili i tada aktuelne popuste, koji tokom Sajma turizma ove godine u mnogim agencijama baš i nisu bili zanemarljivi.

Sa druge strane su turističke agencije, koje se trude da opstanu u toku pandemije korona virusa. Poznato je da je turistički sektor jedan od onih, koji su posledice pandemije i te kako osetili.

I jedna i druga strana bi trebalo da pronađu svoj interes i najbolje rešenje, naravno.

Potvrda o zamenskom putovanju

 

Kao jedan od načina za rešavanje ove neprijatne situacije jesu takozvani vaučeri, kako mnogi nazivaju Potvrdu o zamenskom putovanju koje je otkazano ili odloženo usled pandemije Covid-19.

Mada, istini za volju, pojam vaučeri u pravom smislu te reči bi trebalo da bude korišćen za turističke vaučere Vlade Republike Srbije, pa je i to jedan od razloga zbog koga su mnogi turisti zbunjeni.

Dakle, Potvrda o zamenskom putovanju je ono, što mnogi turisti smatraju vaučerima. Čisto da odmah razjasnimo.

- Kako bi se pomoglo turističkim agencijama i u nekoj meri razrešila situacija nastala nakon izbijanja pandemije, Vlada Republike Srbije donela je Uredbu 30.04.2020. godine, kojom svim organizatorima putovanja daje mogućnosta da, za sva putovanja koja su ugovorena do 15.03.2020. godine i koja su otkazana ili odložena usled pandemije, izda Potvrdu o zamenskom putovanju – objašnjavaju za Telegraf iz novosadske agencije Fantast Tourist.

- Potvrda se izdaje na celokupan uplaćen iznos i u neku ruku predstavlja hartiju od vrednosti. Može se iskoristiti za bilo koje putovanje kod istog organizatora turističkog putovanja, sa kime je klijent imao potpisan prethodni ugovor, dodaju.

lindos, grčka, plaža

Foto: Pixabay.com

Važnost potvrde je do 31. decembra 2021. godine, prema slovu zakona.

Bude li se dogodilo da klijent do navedenog roka ne izabere zamensko putovanje, njegova je obaveza da podnese Zahtev za povraćaj uplaćenih sredstava i to nakon 01. januara 2022. godine.

Nakon svega toga je obaveza organizatora turističkog putovanja da u zakonom propisanom roku izvrši povraćaj sredstava.

Ono što, takođe često zbunjuje mnoge turiste jeste sve vezano za eventualne doplate ili umanjenja. Tačnije, kako u praksi funkcioniše sve to ukoliko se putnik odluči za zamensko putovanje, koje je jeftinije ili skuplje od prvobitnog?

- Kada putnik izabere zamensko putovanje, za šta ima rok do 31.12.2021. godine, cena novog aranžmana se umanjuje za već uplaćen iznos, objašnjavaju iz agencije Fantast Tourist. - Zamensko putovanje može biti skuplje ili jeftinije od prvobitno ugovorenog putovanja. Ukoliko je putovanje jeftinije, na iznos razlike uplaćenog novca koji preostane, putniku se izdaje nova Potvrda o zamenskom putovanju.

Dakle, sasvim je jasno da će se turističke agencije maksimalno potruditi da izađu u susret zahtevima svojih klijenata.

Za sada je srpskim turistima dozvoljeno da nesmetano putuju u Egipat i Tursku, ali samo avionskim putem.

Poznato je da i Bugarska, kao i Grčka i Crna Gora još uvek ne otvaraju svoje granice za srpske državljane. Ostaje nam samo da budemo strpljivi i do tada uživamo u lepotama naše zemlje, kojih ima na pretek.

Video: Otkrivamo koje su sve muke grčkih hotelijera u letnjoj sezoni 2020.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miluca pljačkašica

    30. jul 2020 | 23:51

    Super, uživaćemo u našoj zemlji po izuzetno visokim cenama. Još jedna od pljački naroda

  • Marija

    30. jul 2020 | 16:02

    Odlično, Turska je super. Ali avionom, nekom od čarter kompanija koja ima privatne letove ze grupe i milina. Kušadasi, Antalija, šta god... Stižem!

  • Violeta

    3. avgust 2020 | 16:37

    Pa eto.... Meni Barcino odbija da menja putovanje...kaže ne mogu Grčku da menjam za Tursku...iako sam uplatila još januara meseca...izgleda da ću pravdu morati da potražim na sudu...na taj način putnici su oštećeni... Imam razumevanja za ovo stanje i ne tražim novac nazad, ali smatram neprihvatljivo da isti odbijaju da moj uplaćeni novac iskoristim za drugo putovanje koje može da se organizuje uz moju doplatu...jedino im odgovara da zadrže pare bez kamate...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA