≫ 

Grčko ostvo koje nepravedno zaobilazimo: Pristupačno je i za srpski džep

Čim se otvore granice, pravac Samos

  • 3
Samos, Grčka Samos / pixabay.com

Rodno mesto grčke boginje Here, ostrvo Samos je i rodno mesto čuvenog matematičara, Pitagore. A u savremeno doba je poznato po odličnim vinima, maslinama i interesantnim selima.

O tome koliko je zanimljivo ovo ostrvo možda najbolje govori podatak da se baš tu nalazi najviša planina u oblasti Egeja. Planina Kerketefs se nalazi na 1.433 netara nadmorske visine.

Ostrvo nestvarne lepote

Mada se to može reći za mnoga grčka ostrva, priroda na ostrvu Samos se ipak može okarakterisati kao nestvarna.

Samo ostrvo je smešteno u neposrednoj blizini turske obale i zauzima površinu od oko 450 km². Na Samosu živi oko 33.000 ljudi. Glavni grad ostrva je Vati, a jedno od najpoznatijih letovališta je Pitagori.

Letovanje na Samosu

Do ostrva se može stići direktnim čarter letom, ukoliko se odlučite za tu opciju. Postoje turističke agencije koje imaju i letovanje na Samosu ponudi.

Ali ako se odlučite da ostrvo posetite u samostalnoj režiji, samo se dobro organizujte i raspitajte pre toga.

Najzgodnija opcija u tom slučaju je avionski prevoz, mada teoretski možete i automobilom do luke u Solunu ili Pireju, pa trajektom, ako ste ljubitelji takvog tipa putovanja.

U mestu Potokaki, koje je udaljeno tek oko 5 km od Pitagorija i oko 15 od Vatija se nalazi međuanrodni aerodrom.

Puteva na ostrvu ne manjka. Naravno, dostupno je iznajmljivanje vozila i skutera, kao i javni prevoz.

Šta videti na Samosu?

Samos, Grčka Samos / pixabay.com

Ako je moguće, obići ostrvo i posetiti sve. Gde god krenete, naićićete na nešto zanimljivo.

A ako ste ljubitelji izleta, trebalo bi da znate da je Samos redovnim brodskim linijama u toku sezone povezan sa ostrvima Patmos, Ikarija i Hios, koja su mu i najbliža.

U mestu Pitagori se nalazi spomenik čuvenom matematičaru. Inače, od 1992. godine se sam grad nalazi na listi Svetske kulturne baštine i pod zaštitom je UNESCO-a. Tu su i ostaci antičkog tunela, koji je služio za snabdevanje vodom ostrvljana, kao i Spiliani manastir.

Glavna crkva u mestu je posvećena Preobraženju Gospodnjem. A u njenoj blizini je dominantan zamak, nazvan po hrabrom ostrvljaninu koji je vodio ustanak protiv turskih osvajača na Samosu.

Crkva posvećena Svetom Nikoli, koja se nalazi u mestu Kokari je najveća, a na celom ostrvu ima oko hiljadu sakralnih objekata, što crkava, što manastira, što omanjih kapela.

Arheološki muzej u glavnom gradu ostrva svakako ne bi trebalo zaobići, kao ni Pitagorin trg, koji se nalazi u samom centru.

Na mestu na kome je i zvanično 11. novembra 1912. godine pročitan proglas pripajanja ostrva Samos tadašnjoj Kraljevini Grčkoj se danas nalazi crkva posvećenaa Svetom Spiridonu.

Na severozapadnom delu ostrva se nalazi mesto Karlovrasi. Foklorni muzej u mestu, ali i Muzej kožarstva su takođe nešto što nikako ne bi trebalo propustiti. Na oko 3 kilometra udaljenosti od ovog mesta je i manastir koji je posvećen Svetom proroku Iliji.

Ako ste ljubitelji avanture, ne propustite obilazak interesantnih planinskih sela, kojima je Samos naročito bogat.

Video: Jedna od najlepših plaža u Grčkoj nalazi se na Kritu

 

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejana

    27. jul 2020 | 23:24

    Zaljubljena sam u ovo ostrvo

  • Mirko

    28. jul 2020 | 15:34

    Divno! Hvala za ideju. Nisam bio, ali dobro zvuči. Čim se otvore granice, kupujem avionske karte za privatne letove za grupe i pravac Samos. Kalispera!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA