≫ 

Ne možete posle 10 dana na Kritu reći da ste ga i upoznali, evo i zašto

Minimum tri letovanja su potrebna da bise videli ceo Krit

  • 7
Balos Krit Laguna Balos, Krit / pixabay.com

Desetodnevno letovanje na Kritu jednom u toku godine nam nudi mogućnost da upoznamo samo parčence ovog fenomenalnog ostrva.

Činjenica da Minojska kultura, kao jedna od najstarijih potiče sa ovog ostrva, ali i da je po mitologiji tu rođen vrhovni bog grčkog panteona, Zevs su dovoljne da se uvidi značaj Krita. A ako tome dodamo još i podatak da je u pitanju najveće grčko ostrvo i peto po veličini u Sredozemlju, te da su Krićani posebni u svakom smislu, sasvim je jasno zbog čega deset dana letovanja na ovom ostrvu nije dovoljno da se ono zaista i upozna.

Na svu sreću postoji odlično rešenje.

Samo ako budete bili u prilici da makar tri puta posetite Krit i to da jednom boravite u glavnom gradu ostrva, Iraklionu, drugi put u Haniji ili Hanji i treći put put u gradu Retimno, te da upoznate okolinu svakoga od njih, možete reći da ste veći deo ostrva upoznali.

Mada se mora priznati da je Krit jedno od onih mesta koje ćete uvek upoznavati, koliko god mu se puta vraćali.

Iraklion

Od ukupno oko 600.000 stanovnika ovog ostrva, u glavnom gradu živi njih oko 150 hiljada.

U Iraklionu se može primetitio uticaj naroda koji su kroz istoriju imali vlast nad ostrvom. Zvanično je glavnim gradom proglašen 1971. godine, a danas je to administrativni, obrazovni i kulturni centar celog ostrva.

Ono što je važno posetiti prilikom boravka u Iraklionu je sasvim sigurno Knosos. Centar Minojske civilizacije se nalazio upravo tu. U okviru ovog arheološkog nalazišta se nalazi i muzej.

Krit foto: pixabay.com

Hanja

U doba kada je Venecija, odnosno Mletačka republika vladala ostrvom, glavni grad je bila Hanja. Upravo zato se na svakom koraku može primetiti duh nekadašnje Venecije.

Najčuvenije plaže ostrva Krit, Elafonisi i Balos se nalaze u ovoj oblasti, na samom zapadu ostrva. Sem čuvenih plaža, Hanija je poznata i kao sinonim za noćni provod.

Retimno

U centralnom delu ostrva je smešten grad, poznat primarno kao obrazovni centar ostrva. U njegovoj okolini se, takođe nalaze odlične plaže. Jedna od najpoznatijih u tom delu ostrva je i Bali plaža.

Stari grad je posebno atraktivan za posete. A spoj venecijanskog i otomanskog uticaja na arhitekturu grada mu daje posebnu čar.

Zanimljivosti o Kritu

Krit Plaža Šejtan Limani nedaleko od Hanje / pixabay.com

U lavirintu ispod palate u Knososu je, prema grčkim mitovima živeo Minotaur, mitsko čudovište koje se hranilo mladim ljudima.

Na Kritu je rođen Nikos Kazantzakis, autor romana o Grku Aleksisu Zorbasu, kao i slikar, Domenikos Teotokopulos, koji je koristio pseudonim El Greko.

Maslinovo ulje i masline sa ovog ostrva se smatraju izuzetno kvalitetnim, upravo zbog zemljišta na kome rastu. Jedno od najstarijih stabala masline se nalazi takođe na Kritu.

Nedaleko od južnih obala ostrva se nalazi omanje ostrvo Gavdos, koje se smatra najjužnijom tačkom u celoj Evropi.

Veruje se da su mitski letači, Dedal i Ikar, upravo ovde pokušali da uz pomoć krila zalepljenih voskom, polete.

A Krićani su tek posebna priča... Ako imate sreće da upoznate nekoga od njih, shvatićete zbog čega su posebni.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    1. avgust 2020 | 21:52

    Imao sam tu srecu da sa decom i zenom letujem na Kritu tekst je odlican. Samo bi dodao da i jagnjeci kotleti i ciporo moraju da se probaju na Kritu)

  • Jelena

    1. avgust 2020 | 22:45

    Krit oduzima dah u svakom pogledu i osvaja vas zauvek. Bezbroj puta bih mu se vracala i uzivala u lepotama ovog ostrva. ❤️

  • Majkl Džondar

    2. avgust 2020 | 10:29

    Prošle godine smo išli u oblast Hanja, sledeći put Retimno pa Heraklion. Tako sam nekako isplanirao. Ostrvo je veliko i ne može se lako obići. Čak i samo jedan region, mora dosta da se navozate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA