Možda ove godine niste mogli da idete u Grčku na more, ali Grčka može doći na vašu trpezu

Čuvena grčka salata, ali i tzatziki, i giros su mnogima od nas jedna od asocijacija na Grčku. Dobro, nekima je i Mithos pivo, ali i svi oni fenomenalni slatkiši u kojima se mnogi od nas dave kada odu na letovanje.
Ali, avaj, granice su trenutno zatvorene i na društvenim mrežama možemo pročitati vrlo surove komentare o toj temi. Kako god, mi na to ne možemo da utičemo i jedino što nam preostaje jeste da budemo strpljivi i sačekamo da vidimo kako će se situacija u vezi sa pandemijom korona virusa razvijati.
A dok draga nam Grčka ne otvori granice, možemo uživati u grčkim gastronomskim specijalitetima i kod svoje kuće. Nije to to, naravno, jer sva ta hrana ima potpuno drugačiji ukus kad je jedemo u Srbiji i kad je jedemo u Grčkoj, ali možemo da probamo.
Horijatiki salata (grčka)

Ništa ukusnije nema nego u toku letnjim meseci naseckati svo povrće, pa preko staviti komad sira i podsetiti se ukusa i mirisa Grčke.
Ipak, ako želite da kod kuće pripremate Grčku ili Horjatiki salatu, kako je njen originalni naziv, morate koristiti i originalni feta sir, domaće maslinovo ulje, ako je moguće i Kalamata masline. Ne zaboravite i origano, opet ako je moguće grčki, jer ima intenzivniji miris. No, i ako je pripremate od domaćih sastojaka, odnosno sa srpskim kravljim sirom, nećete pogrešiti sigurno.
Imajte samo na umu da je ovo jedan od onih specijaliteta, koji se u svakom delu zemlje priprema na drugačiji način.
Pa, u čemu je tajna Grčke salate? Odgovor je vrlo jednostavan – svi sastojci se seku na krupnije komade, a za razliku od Srpske salate, ovde se sir stavlja na vrh i to u komadu.
Priprema je, u suštini vrlo jednostavna. Na krupnije komade iseckate paradajz, papriku i krastavac, a luk na kolutove. Ako je moguće da ti kolutovi budu malo deblji i da ostanu celi. Preko toga stavite komad sira, pa sve pospete origanom i prelijete maslinovim uljem. Naravno, masline dolaze na kraju, kao šlag na tortu.
Grčki giros u kućnoj varijanti

Ako vam neko kaže da giros možete pripremiti i kod kuće i da će biti fenomenalnog ukusa, teško da ćete mu poverovati. Ali pošto je potpisnik ovih redova taj recept isprobao i obilato ga koristi i danas, možete biti sigurni da je i te kako moguće i da ćete sigurno oduševiti ukućane. Istina, treba malo više vremena da biste pripremili grčki giros kod kuće, ali sigurno nećete zažaliti.
Možete ga praviti u obe varijante, i od pilećeg i od svinjskog mesa, mada je od pilećeg definitivno lakši za pripremu.
Iseckajte 2 pileća filea na sitnije kockice, pa pospite vegetom, alevom paprikom, origanom i peršunom. Po želji možete dodati i malo bibera. Zatim sve to prelijte maslinovim uljem i idealno je da ostavite da odstoji u frižideru preko noći.
Sutradan meso isrpžite dok ne postane krckavo, baš kao i za giros.
Tortilje možete praviti ili kupiti. A to isto se odnosi i na pomfrit...možete kupiti gotov i ispeći ga u rerni. Svakako vam je potrebna i Tzatziki salata, crni luk i paradjz, senf i kečap, sve u zavisnosti od toga sa kojim ste začinima navikli da jedete giros.
Tarator ili tzatziki

Pripadnici srednje generacije sigurno pamte da su naše mame pripremale salatu koju su nazivale tarator. A ona u velikoj meri liči na grčki tzatziki, mada su se za tarator obično krastavci seckali na sitnije kockice.
Kada je u pitanju originalni recept za tzatziki, kao i za Grčku salatu, on može da se razlikuje u zavisnosti od regije, ali samo po pitanju začina koji se dodaju. Inače je priprema svakako ista.
Najpre krasatavac očistite i odstranite semenke, pa ga izrendajte na krupno rende. Malo posolite i ostavite da odstoji kratko dok ne pusti vodu.
Da bi tzatziki bio onako fenomenalnog ukusa, potrebno je da dobro iscedite svu vodu. Dodajte nekoliko čenadi sitno seckanog belog luka i ako je moguće, originalni grčki jogurt sa visokim sadržajem masti. Ako ne, možete koristiti i ono što se u našim prodavnicama reklamira kao grčki jogurt ili pavlaku, uz dodatak običnog kiselog mleka. To već prepuštamo vama.
Od začina se obično dodaje sveža mirođija i naravno so.
(A.B./Telegraf.rs)
Video: Kako vrućine utiču na srce, šta se dešava kada zagrejani pipijete ledenu vodu, objašnjava kardiolog
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
DARKO 100%
Moja kada🛀 je sada grcka i djus🍹
Podelite komentar
plavi safir
Mozda, a možda će neki i da idu,😜
Podelite komentar
sremac
primetio sam da u grckoj sto je losiji lokal to je bolji giros ili sto manje peku girosa to je bolji
Podelite komentar