≫ 

Grci baš ne vole da letuju na istim mestima gde i mi: Ovo su njihova omiljena ostrva

A ni Atinjani, ni Solunjani nemaju isti izbor

  • 4
Hidra ostrvo Ostrvo Hidra / pixabay.com

Ma baš briga Grke, njima je more ispred kuće, pa ne moraju nigde da idu! Istina, mnogima koji žive u letovalištima more jeste blizu, ali svako od nas voli da promeni mesto. Tako i Grci naročito leti biraju da odmor provedu uglavnom na nekom od ostrva.

Možda će to nekome zvučati čudno, ali grčke proodice nemaju običaj da idu na odmor u trajanju od 10 ili 15 dana, kao što je to naš običaj. Radije se odlučuju za produženi vikend, recimo ili eventualno nedeljni odmor.

Gde letuju Solunjani?

Grčka, Halkidiki Halkidiki / foto: Pixabay

Iako mnogi Solunjani biraju letovališta u oblasti Halkidikija, to je teško izvodljivo u jeku sezone, zbog brojnih truista. Mada, ove godine je sve drugačije, pa tako veći broj stanovnika Soluna odmara u nekom od inače omiljenih letovališta srpskih turista.

A oni koji ipak žele da se maknu malo dalje od kuće se opredeljuju najpre za Peloponez i to primarno za mesto Mani.

Kada je u pitanju odmor na ostrvima, najveći broj Solunjana odmara na Kefaloniji, Rodosu i Kritu, kao i na Lefkadi.

Gde letuju Atinjani?

Plaža, Grčka, maske, more, razmak, socijalna distanca, koronavirus Atika / Foto: Tanjug/AP

Ako znate da mnogi Grci Atinu nazivaju pravom džunglom, onda vam je i jasno zbog čega mnogi od njih tokom leta ne borave u gradu. Tim pre što su leti temperature u prestonici Grčke izuzetno visoke.

Ako nemaju mogućnost da odu na odmor na neko od obližnjih ostrva, onda se obično povuku u svoja rodna mesta ili vikendice i tamo provedu vrele letnje dane.

Glifada, koja je jedno od predgrađa Atine je često izbor mlađih Atinjana za svakodnevni odmor i kupanje. Tu je i zagarantovan noćni provod, a na pojedinim plažama se ulaz naplaćuje. Svakako treba pomenuti i Porto Rafti, Vuljagmeni, Lagonisi i Varkizu, kao odlična mesta za kraći predah stanovnika grčke prestonice.

Što se tiče ostrva, Atinjani najčešće za vikend putovanja biraju Poros i Eginu, koja su im i najbliža.

A u zavisnosti od toga gde imaju rodbinu i da li eventualno tamo imaju i svoju vikendicu, biaju mnoga druga ostrva. Često su u opticaju Zakintos, Milos i Santorini, ali i Lefkada, Kefalonija i Krf, kao i ostrvo Kea.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1111

    21. avgust 2020 | 19:15

    Ma i srbi ne vole da letuju sa srbima a kamo li grci. Brate kao stoka smo kad odemo negde. Buchni , nekulturni, bezobrazni.

  • RIKI

    21. avgust 2020 | 19:11

    BUDVA JE ZAKON !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA