• 2

Krf je rodno mesto jednog od najvećih šmekera Grčke, koji je osvojio i srca mnogih dama u Srbiji

Ko ne bi voleo da letuje na rodnom ostrvu Sakisa Ruvasa?

  • 2
Sakis Ruvas, Krf

foto: pixabay; printscreen/youtube/Sakis Rouvas

Kada smo nedavno pročitali ekskluzivno pisanje "Telegrafa" o postavljanju ležaljki i suncobrana na ostrvo Vido nadomak Krfa, mnogi su to protumačili kao „novinarsku želju da zavadi bratski narod“.

Nažalost, istina je da je jedan čovek dao sebi za pravo da to učini i na taj način pokaže izuzetno nepoštovanje prema stradanju srpskih vojnika, čije kosti leže u mauzoleju na pomenutom ostrvu i u Plavoj grobnici.

Ipak, kakvo god mišljenje neko imao o pomenutom tekstu, činjenica je da se to jeste desilo, ali je isto tako i činjenica da mnogi Krfljani i danas sa pijetetom pričaju o Srbima i da taj čin osuđuju. A koliko poštovanje većina njih ima prema srpskom narodu, dokazali su puno puta.

Rodno mesto Sakisa Ruvasa

Grčki pevač Sakis Ruvas, koji je zemlju predstavljao dva puta na takmičenju za Pesmu Evrovizije je rođen na ostrvu Krf, 5. januara 1972. godine.

Mnogim pripadnicama nežnijeg pola je on izuzetno simpatičan zbog svog interesantnog scenskog nastupa.

Inače, Ruvas je prvi put zauzeo treće mesto na Pesmi Evrovizije 2004. godine, a sedmo na istom takmičenju 5 godina kasnije. Godine 2006. je bio i voditelj tog takmičenja, kada je domaćin bila Grčka.

Pored saradnje sa mnogim stranim muzičkim stručnjacima, ovaj Krfljanin je u Grčkoj poznat i po aktivnom učešću u različitim organizacijama, koje su fokusirane na pružanje pomoći deci i zaštitu životne sredine.

A šta je Krf za Srbe?

Ostrvo Vido

Vido / printscreen/youtube/Nemanja Misic

Kao što ne postoji Srbin koji je ravnodušan kada se pomene Srpsko vojničko groblje u Solunu, tako ćete teško pronaći Srbina koji neće sa posebnim poštovanjem govoriti o Krfu i Krfljanima. Upravo to je razlog zbog koga se se mnogi Srbi nedavno našli povređenima, kada je jedan stanovnik tog ostrva dao sebi za pravo da naruši mir ostrva Vido na takav način. Ne zaboravite da su taj postupak osudili i mnogi Grci.

Za Srbe je Krf simbol stradanja naroda i vojske.

Poznat je podatak da su se na pristaništu u mestu Guvija iskrcali vidno iscrpljeni učesnici Albanske golgote, koje su Krfljani poredili sa živim leševima. Zahvaljujući nezi koju su tamo dobili, mnogi od njih su se spasili. Neki su i otišli u proboj Solunskog fronta, pa se vratili da žive na ostrvu.

U gradu Krfu postoji Srpska kuća, na kojoj se ponosno vijore i grčka i srpska zastava...tamo funkcioniše i Udruženje Srbi Grčke. Na Krfu je i spomenik borcima Drinske divizije, kao i spomenik zahvalnosti Janisu Janulisu, na čijoj njivi su bili sahranjeni srpski borci. Čak i nakon što su njihovi zemni ostaci preneti u Mauzolej na ostrvu Vido, porodica Janulis tu zemlju ne obrađuje.

krf, grčka

Foto: Pixabay.com

U vodama oko ostrva Vido, u kojima su sahranjivani srpski stradalnici, kada više nije bilo mesta na ostrvu, stariji Krfljani nikada nisu pecali, niti se kupali. Ali nažalost je bilo slučajeva nekolicine srpskih turista, koji su baš tu, na mestu gde je more najlepše i najplavlje, kako su navodili, poželeli da se okupaju. Na sramotu svih nas!

Zahvalni su Srbi Krfljanima i što su pokušali da spreče avion da uzleti tokom zločinačkog NATO bombardovanja naše zemlje. Iako se kasnije ispostavilo da to nije bio avion pomenutih snaga, hrabri Krfljani su počeli da ruše pistu, ne bi li ga na taj način sprečili da bombarduje njima bratski narod.

Sve su to uradili čestiti Krfljani i srpski narod to nije, niti će zaboraviti! Ali kao i u svugde, ima onih koji na peošlost gledaju sa prezirom, pa pokušavaju nešto da promene. Desilo se to i ovih dana, nažalost.

Ipak, bratske veze između grčkog i srpskog naroda neće narušiti ni postavljanje ležaljki i suncobrana na mesto, na kome počivaju hrabri ratnici, jer je to prijateljstvo kroz dela mnogo puta dokazano.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    Bog im da svi srecu i zdravlje sto postuju seni nasih ratnika u najtezim trenucima za srpski narod!!!!?

  • Ana💙💙💙

    Evo odgovora zasto se voli,ceni Grcki narod!Zivela Grcka💙💙💙

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima