• 5

Zaboravite na Atinu i Solun: Ovo su 3 grčka grada koja morate posetiti čim se otvore granice

Vreme je da vidimo nešto novo!

  • 5
Iraklion

Iraklion / foto: pixabay.com

Iako je mnogima prva asocijacija na Grčku grad Solun, najpre zbog blizine brojnih letovališta, koja rado posećuju turisti iz naše zemlje, ima i onih koji najpre pomisle na Atinu.

Inače je poznato rivalstvo između stanovnika ova dva grčka grada, koji zbijaju šale na račun onih drugih. Nešto slično kao i kada su u pitanju Beograd i Novi Sad.

Ali u Grčkoj postoji još mnogo vrlo interesantnih gradova, a ovo su tek neki od njih.

Grad sa velelepnim mostom

Most Rio Antirio

foto: printscreen/youtube/ Kostas Gertzos

Mnogima je grčki grad Patra poznat po najvećem visećem mostu u zemlji, odnosno najdužem visećem mostu u celom svetu, koji spaja predgrađa Rio i Antirio. Iako ga mnogi znaju kao Most Rio-Antirio, zapravo je njegov pravi naziv Most Harilaos Trikupis, po grčkom premijeru koji je prvi došao na ideju da se povežu ovi delovi grada. Ukupna dužina mosta je 2,880 metara.

Grad Patra je od Atine udaljen oko 215 kilometara i u njemu živi oko 280.000 stanovnika. Ujedno je i na trećem mestu po veličini u celoj Grčkoj.

Zanimljivo je pomenuti da je Patra grad pobratim srpskog grada Aleksinac.

Najveći grad u južnoj Grčkoj

Iraklion

foto: pixabay.com

Na najvećem grčkom ostrvu Krit se nalazi Iraklion ili Heraklion, grad koji je najveći u južnom delu zemlje.

Tek oko 6 kilometara deli Iraklion i Knosos, arheološki lokalitet iz perioda bronzanog doba. Palata u Knososu se smatra centrom minojske civilizacije i svakako je vRedi posetiti, ako boravite u ovom delu Krita.

Danas u Iraklionu živi oko 140.000 stanovnika.

Osim lokalnog aerodoroma, u ovom, gradu se nalazi i luka, koja ga povezuje i sa Egiptom i Izraelom, ali i sa drugim grčkim ostrvima, poput Santorinija i Rodosa.

Glavni grad Tesalije

Larisa, panorama grada

foto: printscreen/youtube/ Artpluslarisa

Bogata Tesalijska ravnica se sa pravom smatra žitnicom Grčke, a njen glavni grad je Larisa. U njemu živi oko 162.000 ljudi.

Grad je smešten u samom središtu Tesalijske ravnice, a leži na obalama reke Pinejos. U blizini grada prolazi i glavni put, koji povezuje Atinu i Solun.

Larisa je danas izuzetno značajan privredni centar zemlje.

Video: Laguna Giola: Prirodni i jedinstveni bazen Tasosa

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima