Grčki bajkoviti gradić koji smo nepravedno zapostavljali: Ovo je pravi mali raj na zemlji!

Upoznajte Monemvasiju

  • 4
Monemvasija Monemvasija / foto: pixabay.com

Ranije nazivan Gibraltarom Istoka, gradić Monemvasija danas na listi Svetske kulturne baštine, sa odlično očuvanim starim gradskim jezgrom i jedna je od omiljenih turističkih destinacija na Peloponezu.

Živopisni stari grad

Kada kročite na područje Monemvasije, lako se može dogoditi da pomislite da je vreme stalo. Danas je ovaj čarobni gradić odvojen od kopna, ali nije tako uvek bilo. Sve do razornog zemljotresa 375. godine se nalazio na kopnu, a onda se jednostavno stena na kojoj se Monemvasija nalazi, odvojila.

Da biste stigli do ovog fenomenalnog mesta, potrebno je da pređete kraći nasuti put, kojim je povezano sa kopnom.

Prvo ribarsko naselje se je na ovom području formirano tokom 6. veka, kada je izgrađena i prva veza sa kopnom. Kasnije se grad polako razvijao, da bi tokom vladavine Vizantije postao izuzetno značajan trgovinski centar.

U kasnijem periodu vlast nad Monemvasijom, koja je od Sparte udaljena oko 90 kilometara, preuzela je Venecija. U tom periodu grad dobija naziv Malvazija, što vam je verovatno poznato po čuvenom vinu, koje se upravo ovde proizvodilo i bilo poznato širom sveta. Kasnije se to vino proizvodilo i u Italiji, ali i u Portugaliji i Španiji, jer je loza iz Monemvasije tamo preneta.

Monemvasija Monemvasija / foto: pixabay.com

Gradom su kasnije vladali i Krstaši, doduše kratko, pa do konačnog oslobođenja 1821. godine i turske snage.

Smatra se da naziv potiče od dve grčke reči, koje se slobodno prevode kao jedini ulaz. Monemvasija je sačinjena od Gornjeg i Donjeg grada. Crkva Svete Sofije i Bogorodice Hrisafitisi su tek neke od građevina, koje svakako treba posetiti.

Uspon do Gornjeg grada traje oko 15 minuta laganog hoda. Donji grad je živopisniji i u njemu se nalaze brojne taverne, kafići i prodavnice. Mada svakako ne treba propustiti ni pogled, koji se pruža iz Gornjeg grada.

Kako je Monemvasija ponovo oživela?

Monemvasija Monemvasija / foto: pixabay.com

Zbog prilično loše ekonomske situacije su malobrojni stanovnici u prvoj polovini prošlog veka počeli da prodaju svoje kuće i sele se na kopno. Ali se ipak nije dalo da Monemvasija propadne.

Desilo se to 50-ih godina prošlog veka. Jedan profesor iz Švajcarske je posetio gradić i odlučio da se u njemu nastani. Želeći da svu tu lepotu pokaže i drugima, on je jednostavno počeo da upućuje pozive svojim rođacima i prijateljima da dođu da ga posete.

Monemvasija Monemvasija / foto: pixabay.com

Istom idejom su se rukovodili i drugi meštani, shvativši turistički potencijal. Sve to je dovelo do značajnog porasta cena nekretnina u Monemvasiji.

Plaže u blizini Monevasije su neke od najlepših na celom Peloponezu. A o gastronomskim specijalitetima ovog dela Grčke bolje i da ne pričamo, jer nema tog turiste koga neće fascinirati.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    10. septembar 2020 | 10:51

    Stvarno je bajkovit, volim ovakve gradiće. Baš bi bilo lepo tamo pred kraj septembra kupiti karte za privatni let za grupe, pa otići a opušteno letovanje van sezone... Sjajna ideja, hvala! :)

  • Gaga

    10. septembar 2020 | 10:41

    Takodje predivan grad na Peloponezu,Nafplion. Obidjete ga jednom dolazite uvek!

  • DDF

    10. septembar 2020 | 13:10

    Najukusnija malvazija🍷...😃😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA