• 2

Grčka sprema ogroman novac za oporavak od propale sezone: Naše omiljeno područje posebno stradalo!

, Telegraf

Grci dostigli promet od 30 posto tokom turističke sezone, stiže pomoć od Vlade

  • 2
Grčka, Halkidiki

Halkidiki / foto: Pixabay

Ministar turizma Grčke, gospodin Haris Teoharis je najavio poseban plan reklamiranja za Halkidiki i područja, koja su naročito pogođena restriktivnim merama usled pandemije Covid-19.

Prema najavi ministra, Halkidiki i sva ostala područja u kojima važe restriktivne mere zbog pandemije korona virusa, će dobiti posebnu promociju, kako bi na taj način bili nadoknađeni gubici tokom ovogodišnje sezone.

Na sastanku koji je imao sa turističkim organizacijama na Halkidikju, gospodin Teoharis je izrazio dobru volju Ministarstva turizma i Vlade Grčke da podrže turističke kompanije u regionu, kako bi što pre pokrili gubitke, stoji na zvaničnom sajtu Ministarstva turizma.

Uz to je ministar pohvalio značaj Halkidikija i njegov doprinos grčkoj turističkoj industriji, te se obavezao da će lično obezbediti brz oporavak, kako sa aspekta koristi lokalne zajednice i zapošljavanja, tako isto i nacionalne ekonomije.

Pored vanrednih promotivnih mera na Halkidikiju, gospodin Teoharis je uverio predstavnike lokalnih vlasti da će biti postignuti dogovori oko raspoređivanja ukupno 32 milijarde evra Fonda za oporavak, kako bi bile ublažene posledice pandemije.

Grcka Halkidiki Kalitea

Foto: Privatna arhiva

U toku sastanka je gospodin Teoharis govorio i o aktuelnim pitanjima u oblasti turizma, kako na nacionalnom, tako i na međuanrodnom nivou.

- Turizam je prioritet na koji se Vlada oslanja. Ako bismo sledili konzervativnu strategiju, cela turistička industrija bi morala da ostane zatvorena. I zaista, otvaranje turizma gotovo da nije bilo dato. Ispostavilo se, međutim, da smo dostigli 30% turističkog prometa, u odnosu na apsolutnu nulu, koliko bi bilo da je država ostala zatvorena. Ipak, ponavljam da su sve naše odluke, posebno na početku pandemije, donete čisto medicinskom logikom. Tražili smo zlatni presek između otvaranja turizma i očuvanja zdravlja i sigurnosti građana – napomenuo je ministar.

Gospodin Teoharis je naglasio i da su odluke koje je donosila Vlada bile često teške, ali da je to doprinelo očuvanju imidža zemlje u inostranstvu.

Posebno se osvrnuo i na situaciju na Halkidikiju, odnosno na severu zemlje.

- Severna Grčka je nažalost već ranije bila opterećena. Ipak, turizam se ne odnosi samo na granice. Jasno je da su unutrašnja kretanja uticala na pogoršanje situacije. Trenutno smo u procesu stabilizacije mera i u drugim oblastima, što je posebno teško sprovesti, ali je apsolutno neophodno. Naša prva i najvažnija briga je zaštiti svakog stanovnika Grčke i svakog gosta – naglasio je Teoharis.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    Pa oni nisu imali pare u sezoni a ne sad...

  • Tt

    OK, sa toliko milijardi evra pomoci nece im biti tesko da nasim, srpskim turistickim agencijama i nasim gradjanima vrate avansno uplaceno ( a neiskorisceno i sa njihove strane verovatno potroseno) tricavih oko 100 miliona evra.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima