• 13

Koliko je odsustvo srpskih turista u ovoj sezoni nanelo štete grčkom turizmu?

Ostaje nam samo da zaboravimo ovu sezonu i da se nadamo da će naredna biti bolja

  • 13
Sarti

Sarti / foto: printscreen/youtube/Halkidiki Travel

Činjenica da je nemogućnost putovanja u Grčku u većem delu ovog leta dovela do toga da mnogi vrlo negativno komentarišu ovu odluku Vlade Grčke, ipak ne može osporiti zvanične podatke o broju poseta naših turista toj zemlji.

Iako mnogi misle, a čak nisu prezali ni od toga da u komentarima na društvenim mrežama navedu da Grčka živi od srpskih turista, činjenice ipak pokazuju drugačije.

Koliko srpskih turista letuje u Grčkoj?

Naravno da se nećemo osvrtati na vogodišnju sezonu, jer je sasvim sigurno da to nije merodavno, uzevši u obzir da je Grčka u jednom trenutku otvorila granice za srpske turiste, a kasnije ih i zatvorila.

Prema zvaničnim statističkim podacima, tokom juna meseca prošle godine je vazdušni saobraćaj na području Grčke bio veći za 2%, u odnosu na isti taj mesec prethodne godine. Takođe je primećeno i da je za 6,9 procenata bilo manje drumskog saobraćaja.

Paralija

foto: Biljana Milosavljević

Hoteli u Grčkoj su imali popunjenost od 87%, a najveći broj turista iz Velike Britanije, Italije, zatim Nemačke je rezervisao noćenja u hotelu.

Značajno je pomenuti i da se među prvih 10 zemalja iz kojih dolaze turisti avionski u Grčku nalaze Poljska, Švedska i Holandija, kao i Češka. Treba svakako pomenuti i ruske turiste, kao i Francuske i izraelske, koji procentualno ostvaruju najviše učešće u turizmu Grčke.

Posmatrano opet tokom juna prošle godine, granični prelaz Evzoni, koji u većini slučajeva koriste turisti iz naše zemlje, a koji letovanje provode u Grčkoj je tokom juna meseca prešlo oko 406.000 turista. Primera radi, tokom maja je bilo 155.000 prelazaka.

A ukoliko posmatramo juni mesec 2018. godine, preko prelaza Evzoni je prešlo oko 389.500 vozila u junu, a tokom jula i avgusta po oko 610.000. Ukupan broj prelazaka u toku cele 2018. godine preko graničnog prelaza Evzoni je bio oko 3 miliona. Ali ovde treba uzeti u obzir da je to period od januara do decembra meseca 2018. godine.

Statistički podaci su vrlo jasni i ukoliko recimo taj broj prelazaka graničnog prelaza tokom sezone pomnožimo sa četiri osobe u svakom automobilu, doći ćemo do cifre, koja sasvim jasno pokazuje da srpski turisti definitivno nisu u samom vrhu onih, koji posećuju Grčku.

Grčka

Foto: Shutterstock

Sve to naravno ni u kom slučaju ne znači da posebno severni deo Grčke nema poteškoća usled zatvorenih granica i nemogućnosti dolaska srpskih turista, ali svakako treba biti realan.

S obzirom na to da oko 1,2, eventualno 1,3 miliona turista iz Srbije godišnje poseti Grčku, a da turisti iz recimo Nemačke i Italije, kao i drugih zemalja posećuju ovu zemlju u mnogo većem broju, sasvim bi i nama trebalo da bude jasno da su komentari tipa da je Grčka izgrađena od novca srpskih turista potpuno besmisleni i neprimereni.

Međutim, ono što često mnogi izgube iz vida jeste da su srpski turisti poznati kao izuzetno verni i da iz godine u godinu odlučuju upravo u Grčkoj da letuju, pa čak i ako su letovanja u nekim drugim zemljama povoljnija. Ipak, najpre zbog blizine, turisti iz naše zemlje su usmereni upravo na sever Grčke, pa se može smatrati da je taj deo zemlje i najpogođeniji trenutno aktuelnom odlukom grčke Vlade da još uvek ne omogući nesmetani ulazak srpskim turistima u Grčku.

Očekivano je i da reakcije budu različite, ali ni u kom slučaju ne treba zaboraviti ni drugu stranu priče, odnosno činjenicu da su Grci, koji su zaposleni u turističkom sektoru, a žive u severnom delu Grčke, odnosno posebno u oblasti Halkidiki, i te kako mahom revoltirani zbog ove odluke i činjenice da nisu u mogućnosti da ugoste turiste iz Srbije, koji čine najveći broj njihovih gostiju.

Jedino što nam u ovoj situaciji ostaje jeste da se potrudimo što pre da zaboravimo ovu sezonu i da se nadamo da će naredna biti bolja.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar Stojkovic

    Pa da bre zove od nas hshahaha

  • True

    Od nas nešto zarade samo apartmandžije po Severu Grčke ali mi kao narod jako malo trošimo van apartmana. Idite na mesta gde letujemo mi, Makedonci, Bugari...lokali su epski prazni. Mi uzmemo hleb, vodu i neku voćku i to je to, ostalo se nosi.

  • ✍️

    Njima su nedostajali turisti sa punim džepovima a srbi nisu jer oni troše naj manje novca.🤷‍♀️🤗

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima