Vasilis ekskluzivno za "Telegraf" otkriva kako je izgledala godina u Grčkoj bez srpskih turista

Nije ni Grcima bilo lako bez nas

  • 11
Grčka Srbija pasoš foto: pixabay.com

Čitali smo do sada puno tekstova i komentara o Grčkoj i činjenici da je tokom većeg dela ovogodišnje sezone granica za turiste iz naše zemlje bila zatvorena. Mnogima se to baš i nije dopalo, pa su padale i teške reči u komentarima. Upravo zato nas je zanimalo kako je sve to izgledalo iz perspektive Grka, koji se bave turizmom i žive od njega.

Tim povodom je gospodin Vasilis Karaulanis, potpredsednik Udruženja hotelijera regije Magnesija u Grčkoj, član revizijskog odbora Panhelenske hotelske federacije i vlasnik hotela i apartmana Karaoulanis beach, dao ekskluzivni intervju za "Telegraf".

  • I, kako je iz vašeg ugla izgledala ova sezona?

- Najpre želim da se zahvalim portalu "Telegraf" što mi je dao priliku da iznesem mišljenje jednog grčkog hotelijera o ovoj teškoj godini. Letnja sezona 2020. je, sa sigurnošću mogu reći, bila najgora u poslednjih nekoliko decenija zbog pandemije kovida, naravno. Dolaskom nove godine, očekivali smo da ćemo imati porast od 10% u turističkom sektoru u odnosu na 2019. Nažalost, kada je proglašena pandemija, nije ostavila netaknutim ni turizam. Kao što svi dobro znamo, to je rezultiralo nemogućnošću odlaska na letnji odmor sve dok se ne obezbedi sigurnost i zdravlje građana.

Nešto kasnije, granice za naše turiste jesu bile otvorene, ali na kratko. U to vreme, nije se baš mnogo razmišljalo o grčkim domaćinima i njihovoj situaciji u datom momentu. Međutim, gospodin Karaulanis napominje da su mnogi hotelijeri širom Grčke preuzeli značajan finansijski rizik kada su otvorili svoje objekte, uz maksimalno poštovanje svih mera i protokola, koji su u tom momentu bili na snazi. Osnovni cilj je bio da se obezbedi maksimalna sigurnost i za stanovnike i za goste, što je rezultiralo činjenicom da Grčka jeste bila jedna od retkih zemalja koja se u tom trenutku odlično borila sa zarazom.

  • U uobičajenoj situaciji, da li turisti iz Srbije posećuju regiju Magnesija?

- Vaši sugrađani tradicionalno vole da letnji odmor provode u Grčkoj, a najveći procenat njih posećuje regije Halkidikija i Pijerije. Poslednjih godina su za regiju Tesalija-Magnesija, koja obuhvata i Volos, Pelion i Sporade Srbi pokazivali veliko interesovanje, najpre zbog povećanog oglašavanja u vašoj zemlji, putem sajmova turizma u Beogradu i Nišu, ali i kroz udruženja grčko-srpskog prijateljstva. Ove godine na Beogradskom sajmu turizma je upriličen susret predstavnika grčke i srpske strane, o čemu je i vaš portal izvestio, kojom prilikom je naša regija još bolje bolje predstavljena vašim sugrađanima. Sve to je rezultiralo povećanjem broja srpskih turista u našoj regiji, koja se smatra idealnim spojem mora i planine, uz sve benefite alternativnog turizma.

  • A ove godine?

- Ove godine su se stvari, kao što smo pomenuli, značajno promenile. Iako su vesti bile ohrabrujuće i povećan broj rezervacija od strane srpskih turista u našoj regiji, cela situacija je dovela do toga da sve turističke agencije iz Srbije otkažu rezervacije, a isto su učinili i turisti, koji su rezervacije izvršili u svom angažmanu, svi uz zahteve da im depozit bude vraćen. Kao rezultat svega toga, uprkos očekivanjima da ćemo imati značajan broj gostiju iz vaše zemlje, rezultat je bio skoro nula, što se svakako odrazilo na sve koji se bave turizmom.

  • Kakvo je vaše mišljenje o zatvorenim granicama za srpske turiste tokom većeg dela ovogodišnje sezone?

- Celokupna situacija nije bila dobra ni za koga, kao ni sada, budući da još uvek ne postoji adekvatna vakcina, a da je korona virus buknuo u svim evropskim zemljama. Vlada je morala da preduzme mere sa ciljem zaštite građana, ali i svih onih koji su boravili u zemlji zbog odmora. Kao što znate, odluka je bila da se zatvori severna drumska granica. To je tada moralo da bude urađeno ne samo za naše prijatelje iz Srbije, nego za sve iz zemalja van Evropske Unije, jer ukoliko bi u našoj zemlji došlo do značajnog povećanja broja obolelih, zdravstveni sistem ne bi mogao da ispuni sve obaveze prema građanima, što bi rezultiralo nepredvidim posledicama po zdravlje građana i imidž naše zemlje. Naravno da je dobro imati u zemlji 30 miliona turista koji vam donose novac, ali bi trebalo da vodite računa i o svom dostojanstvu i ophođenju prema njima i njihovom zdravlju. Upravo zato je naša zemlja preduzela sve potrebne mere, što je rezultiralo mnogo manjim brojem zaraženih nego u drugim zemljama u tom periodu - kaže on i nastavlja:

Vasilis Karaulanis foto: privatna arhiva

- Dakle, nije se radilo o tome da srpski državljani ne mogu u Grčku na letovanje, posebno kada se uzmu u obzir prijateljske veze između naša dva naroda, već o tome da je bilo neophodno zaštiti ljude koji u toj zemlji žive, odnosno celokupan zdravstveni sistem. Zamislite da je bilo dozvoljeno da svi nesmetano leže jedni pored drugih na plažama ili posećuju restorane i diskoteke, kao ranije i da je zaraza buknula. Svi bi komentarisali da smo neefikasna zemlja. Bolje je propustiti jednu turističku sezonu, nego ugroziti ljudske živote!

Što se planova za narednu sezonu tiče, obavestio nas je da se svi nadaju da će biti pronađeno rešenje za celokupnu situaciju i da će grčki hotelijeri u oblasti Magnesije ići korak po korak u svojim planovima.

- Nadamo se da ćemo uspeti da se vratimo našem uobičajenom životu i da ćemo moći da ugostimo turiste koji vole da odmaraju u našoj zemlji, a posebno u našoj prefekturi i voljenom Pelionu, koga karakterišu čiste obale, omanji porodični smeštajni objekti, pristupačne cene i lokalni specijaliteti, zbog kojih se mnogi vraćaju u ovu tradicionalno gostoljubivu regiju. Mnogi grčki hotelijeri su u međuvremenu postali prijatelji sa svojim gostima! A bratskom srpskom narodu želim brz oporavak i povratak u normalan život i nadam se da ćemo brzo zaboraviti ovu 2020. godinu, a da ćemo 2021. imati priliku da dočekamo našu braću iz Srbije i omogućimo im da upoznaju sve lepote regije Magnesija - zaključio je Karaulanis u razgovoru za "Telegraf".

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iggy

    1. novembar 2020 | 19:35

    Ma sve mi suze pođoše zbog Grka...Engleze su redovno primili iako je situacija u Engleskoj bila katastrofalna u odnosu na našu. Pri tom - što se ne našališe da vrate pare koje su uzeli od naših agencija unapred? Grci su teški neradnici, raspojasani i lakomi na pare, gori su od nas. Bog im dao divnu zemlju - najlepša ostrva na svetu...ostalo je sve diskutabilno. Da ne bude zabune - imam prijatelje Grke u Atini i volim da odem dole...ovo što sam ja rekao kažu i moji prijatelji...

  • J...

    1. novembar 2020 | 18:06

    Nisu hteli srbe da im ne bi ometai nemce engleze...jako ruzno!!

  • povel

    1. novembar 2020 | 17:13

    Srbi cine samo 3% zarade grckog turizma tako da ih bas briga. A na severu su imali Bugare i Rumune tako da nije bilo puno gubitaka. Bugari cesto posecuju sever Grcke i van sezone tako da ne trebaju Grcima toliko Srbi ne brinite se za njih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA