≫ 

Komšijska zemlja sa kojom Grci imaju više sličnosti nego sa Srbijom: Ovde su žena i svekrva zakon!

Kad mama da blagoslov...

  • 7
Foto:Pixabay.com

Volimo mi Grke, u to nema sumnje. I često ih upoređujemo sa našim sunarodnicima. Neko se na konstataciju da mi kao narodi ličimo po mnogo čemu ljuti, a neko je sa time saglasan.

Ipak, istini za volju, ako malko razmislimo, a spadamo u red onih koji prilično dobro poznaju osobenosti naroda Grčke i Crne Gore, uvidećemo da su ipak oni mnogo sličniji.

Vladavina matrijarhata

Koliko god se činilo da su Grci samostalni, činjenica je da dok mama ne aminuje, a kasnije i supruga, ništa baš ne može da bude urađeno.

Naravno da će vam to retko ko od naše braće priznati, ali kada ih budete bolje upoznali, biće vam jasno da ne izmišljamo.

Da li je tako i u Crnoj Gori? Možda nema potrebe ni odgovarati da se ni ta naša braća ne uvrede.

Snaja i svekrva, porodica Foto-ilustracija: Shutterstock

Letovanje u Grčkoj kao u Crnoj Gori

Ne, ne nikako! U Grčkoj se osećamo drugačije nego u Crnoj Gori, jer osećamo da nas više cene! Koliko ste puta čuli tu tvrdnju?

Istini za volju, ako želite da celokupnu situaciju sagledate iz malo šire perspektive, shvatićete da nema baš neke naročite razlike. U mnogim letovalištima u Grčkoj, naročito manjim ćete primetiti tokom letnje sezone nagomilano smeće, na primer. A trudiće se i da započnu radove baš tada. Nije li tako i u bratskoj nam Crnoj Gori?

foto Pixabay foto Pixabay

Svekrva je svekrva

Ovo se ipak ne tiče samo Grčke i Crne Gore, već i Srbije.

Bez želje da uvredimo one svekrve koje to ne zaslužuju, znamo da je većina njih neprijateljski nastrojena prema snajama. Posebno ako one dolaze iz druge zemlje, što u Grčkoj nije baš redak slučaj.

Naravno, izuzetaka uvek ima, ali uopšteno govoreći, umnogome grčke i crnogorske, pa i srpske svekrve liče, zar ne?

Ah, ta lenjost!

Uobičajena je floskula da se Crnogorci baš i ne trude nešto da budu vredni. Podrazumeva se da se ta konstatacija smatra opštim mestom i da naravno, postoje i oni koji su i te kako vredni i radni.

Ali se često prepričavaju anegdote sa letovanja o mrzovoljnim konobarima na primer. Sve to je možda manje zastupljeno u Grčkoj, ali nije da nema i takvih Grka.

Crna GORA BUDVA TURISTI, turizam, panorama grada, more, letovanje plaža odmor Foto: Tanjug/Newmediateam

Ne propuštaju odmor

Možda niste znali da je širom Grčke uobičajen popodnevni odmor. Nekako odmah posle ručka, većina Grka, naročito onih starijih ode u horizontalu, što bi se reklo.

Liče li po tome na braću Crnogorce, procenite sami.

Tradicija ispred svega

Narod i jedne, i druge zemlje je izuzetno usmeren na negovanje tradicije. Često ćete čuti i Crnogorca, i Grka da sa ponosom priča o svojim herojima, narodnim igrama i tradiciji uopšte. Istini za volju, mnogo manje nego ljudi u Srbiji.

foto Pexels foto Pexels

I za kraj...

Flertovanje je jedna od osobina koju mnoge pripadnice nežnijeg pola, udate za Grke, posebno one mlađe ističu kao jednu od njihovih negativnih osobina.

Ipak, ako zaista upoznate prirodu naše pravoslavne braće sa juga, znaćete da je to daleko od flertovanja i da je takav način komunciiranja sa ženama njima u krvi, te da ne znači da bi ipak imali nešto ozbiljno sa njima. Za razliku od muškaraca u Srbiji, recimo, koji se na potpuno drugačiji način ophode prema ženama.

Sličnost u tom segmentu sa Crnogorcima je očigledna. Nema toga ko nije imao prilike da vidi, posebno tokom leta, kako se momci udvaraju i pokušavaju da opčine neku devojku ili ženu koja im se dopala.

Šalu na stranu, sličnost između naša tri naroda je zapanjujuća u mnogim aspektima, u to nema sumnje! Šta vi kažete? Ima li je ili nam se samo čini?

(Telegraf.rs/Aleksandra Blažević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    6. novembar 2020 | 18:35

    zasto crnogorci nebriju brkove ? da bi licili na majke

  • Zvele

    6. novembar 2020 | 19:09

    Prvo Grci su Heleni , mi smo sloveni ....

  • Lejla

    6. novembar 2020 | 22:46

    Sve što sam joj htio reći, buzuki je reko njoj, a usne su šaputale sagapo, sagapo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA