≫ 

Grčko ostrvo koje će se pretvoriti u energetski najčistije u ovom delu Evrope

Prelepa Astipalija postaće još lepša

  • 0
Astipalija ostrvo Grčka mesec Foto: Shutterstock

Savremena investicija, koja je nastala kao plod saradnje sa nemačkim proizvođačem automobila marke Vokswagen će uspeti da ostrvo Astipalija pretvori u energetski čisto ostrvo. 

Grčko ostrvo Astipalija je odabrano za mesto značajnog investicionog projekta, kojim upravlja korporacija Volkswagen, a uz podršku Vlade zemlje.

Kako navode iz te kompanije, uspeli su da Astipaliju pretvore u energetski nezavisno zeleno ostrvo.

Investicija uključuje testiranje serije električnih automobila kompanije Volkswagen, ali i autobuse i kamione. Takođe će u okviru ovog značajnog projekta biti izgrađene i velike mrežne stanice za punjenje električnih vozila širom ostrva.

Investicija koja ima za cilj povećanje upotrebe električnih vozila u zemlji će biti realizovana uz podršku Vlade Republike Grčke i deo je plana za prelazak na obnovljive izvore energije. 

Podsećanja radi, Grčka je bila lider u obnovljivim izvorima energije u celoj Evropi, budući da ih je maksimalno koristila. Zemlja je poznata po brojnim vetroparkovima i po značajnom korišćenju solarne energije, što sve zajedno u velikoj meri pokriva energetske potrebe velikog dela zemlje.

Detalje plana za uvođenje električnih automobila i čiste energije za 1.334 stanovnika ostrva u okviru ovog projekta predstavili su grčki premijer, Kirjakos Micotakis i zvaničnici nemačkog proizvođača automobila.

- Odluka kompanije Volkswagen da dođe u Grčku radi primene ovog projekta predstavlja podršku perspektivi za rast Grčke, ali i ozbiljnost ove Vlade, te njenu sposobnost da sprovede u delo složeni projekat – naveo je na svom Twitter nalogu grčki premijer, prenosi Greekreporter.

Policijski automobili i druga javna vozila biće zamenjeni električnim automobilima, što je takođe deo ovog ambicioznog projekta. 

Pored toga, na ostrvo će biti poslati i novi skuteri i električne bicikle, za potrebe stanovnika Astipalije.

Samim tim će ovo ostrvo biti uzeto kao model za budući, još ozbiljniji plan smanjenja emisije ugljenika i globalne zastupljenosti čiste energije.

Prema najavi zvaničnika nemačke kompanije, potencijalni lokaliteti za ovaj projekat su bili i grad Kavala i ostrvo Tasos, ali je ipak odlučeno da to bude ostrvo Astipalija, primarno zbog površine i bolje mogućnosti za upravljanje.

Iako tokom cele godine na ovom ostrvu živi tek nešto više od 1.300 stanovnika, u toku turističke sezone tu boravi oko 70 hiljada turista.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA