≫ 

Oboren rekord u avio saobraćaju: Let do Atine ometali vetrovi, nekima nije bilo tako prijatno

Posebno pogodilo putnke sa klaustrofobijom

  • 0
Tupoljev Tu-154, avion, ruski avion Foto: Pixabay

Nedavno je oboren još jedan rekord u vazduhoplovnom saobraćaju – najduži let u jednobrodnom avionu.

Let kompanije Air Transat TS690 leteo je od Montreala u Kanadi do Atine u Grčkoj i prešao put od 7.600 kilometara, odnosno 4.754 milje. Do sada je to bio najduži komercijalni let, za koji je korišćen avion sa jednim prolazom.

Mada je većina ljudi bila nepoverljiva prema toj ideji, nije zgoreg pomenuti da su sedišta ekonomske klase u tom avionu šira za skoro 4 centimetra nego u avionu AirBus 310.

Probni let je bio još duži

Možda je i oborio rekord, ali ipak to nije najdalje što je avion A321LR leteo.

Naime, pre dve godine je organizovan probni let od Sejšela do Tuluza u Francuskoj, kada je let trajao 11 sati. Tom prilikom su umesto putnika, u avionu bile lutke koje emituju toplotu.

Do nedavno, zvanično je najduži let bio 8 sati i 40 minuta. Za to vreme je ukupno 6.927 kilometara, odnosno 4.304 milje prešao komercijalni let kompanije WOW Airs iz Rejkjavika za Los Anđeles.

Izgleda da će ovaj avion u budućnosti saobraćati na mnogo dužim linija, a posebno u trenutku kada je smanjena potražnja zbog pandemije i predviđa se i sporiji oporavak avio industrije.

Kompanija Air Transat takođe koristi avion za linije Toronto-London i Montreal-Pariz.

Avion može da primi 199 putnika, što je dobra prilika za oporavak nakon pandemije. Do sada je ova avio-kompanija koristila avion Airbus A330, koji može da primi 375 putnika.

Problem su bili vetrovi

Jedini problem tokom leta su bili vetrovi. Smatralo se da na pariskom aerodorom Šarl de Gol treba da bude natočeno gorivo, ali sve to treba definisati u skladu sa vremenskim prilikama.

Ovo je bio poslednji takav let u ovoj sezoni. A kompanija će tek objaviti koji će avion koristiti tokom naredne sezone.

Pojedini putnici, posebno oni koji pate od klaustrofobije su ipak tako dugo putovanje u avionu sa jednim prolazom doživeli kao prilično neprijatno, navodi CNN. Naravno, bilo je i onih koji su smatrali da je to savršeno prihvatljivo za takvu vrstu putovanja.

Ipak, nema sumnje da će direktni let iz Londona do Perta u Australiji, koji traje čak 17 sati, a sa kojim je pomenuta kompanija debitovala 2018. godine i linija kompanije Singapore Airlines do Njujorka i to avionom sa jednim prolazom postati uskoro svojevrstan test izdržljivosti, posebno za ljude koji često putuju.

Video: Put u svemir ipak nije samo san: U Japanu to možete uraditi za manje od 500 evra i to za tri osobe

(Telegraf.rs/Aleksandra Blažević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA