Leti na Halkidiki, zimi na Olimp: Grčko skijalište za koje sigurno nikada niste ni čuli

Poslednjih godina je ovaj skijaški centar postao naročito popularan među ljubiteljima zimskih sportova

  • 0
Elatohori, skijanje foto: printscreen/youtube/djmados

Idealna destinacija za svako godišnje doba, planinsko selo Elatohori je poslednjih godina naročito popularno kao zimska destinacija. Okruženo zelenilom, može da se pohvali savršenim pogledom na mitsku planinu Olimp.

Sa opravdanim razlogom se Elatohori Pijerija smatra jednim od najlepših planinskih sela u celoj Grčkoj.

Zimska destinacija iz snova

Iako je divno u svako doba godine, Elatohori se ipak može okarakterisati kao najbolja zimska destinacija u tom delu Grčke. Sastoji se od dva naselja, starog i novog.

Paleo Elatohori, odnosno stari deo je uništen 27. januara 1944. godine, kada su nemački vojnici spalili celo selo.

Ali u trenutku kada je otvoren ski centar, stari deo sela doživljava brzi razvoj u turističkom smislu. Čini se da taj deo sela ni najmanje nije izgubio svoju autentičnost.

Dok šetate uskim ulicama, primetićete gotovo na svakom koraku da svi meštani sa puno pažnje vode računa o svom selu.

Sem smeštajnih jedinica, koje se nalaze u tradicionalnim, kamenim kućama, tu su i taverne, u kojima možete uživati u ukusima lokalnih specijaliteta. Sve to u harmoniji sa prirodnim okruženjem i bogatim zelenilom, svrstavaju Elatohori u destinaciju sa 5 zvezdica.

Na 850 metara nadmorske visine se nalazi i savremeni deo ovog sela.

Popularno skijalište u Grčkoj

Elatohori, skijanje foto: printscreen/youtube/djmados

Skijaški centar Elatohori se nalazi na 1.450 metara nadmorske visine, na lokaciji Papa Horafi. Ne samo da se nalazi na gotovo idealnoj lokaciji, nego se može pohvaliti i jednim od najlepših pogleda na planinu Olimp.

Oko 8 kilometara je ski centar udaljen od živopisnog sela Elatohori, dok ga od Soluna deli tek oko 100 kilometara, a od Atine oko 470.

Poslednjih godina je ovaj skijaški centar postao naročito popularan među ljubiteljima zimskih sportova, prenosi Travelstyle. I to ne samo zbog odlične uređenosti i kvalitetne infrastrukture, već i zbog divne prirode kojom je okružen.

U ovom ski centru postoji 10 ski staza, koje su različite težine i nalaze se na različitim nadmorskim visinama. I za ljubitelje snoubordinga takođe postoji staza, kao i klizalište i prodavnice ski opreme, ali i drugih potrepština. A tokom sezone se tu organizuje i škola skijanja.

Da li biste uzeli u obzir Grčku kao zimsku destinaciju?

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA