• 1

Ova 3 grčka grada bi trebalo da obiđete kada se otvore granice, a nisu ni Solun ni Atina

Idealne destinacije za turiste koji odmor ne doživljavaju samo kao priliku za sunčanje i kupanje

  • 1
Iraklion

foto: pixabay.com

Da se ljubitelji Grčke dele na one, koji obožavaju Solun i na one koji favorizuju Atinu i nije neka tajna. Isto kao što nije tajna i da se širom Grčke mogu videti ne samo brojni arheološki lokaliteti i zanimljive prirodne atrakcije, već i mnogi gradovi podjednako interesantni kao prestonica zemlje i regije Makedonija.

Treći po veličini grad u Grčkoj

Iako je grad Patra mnogima poznat najpre po najdužem visećem mostu, koji povezuje dva njegova predrađa, nije samo most Rio-Antirio ono što vredi videti u ovom delu Grčke. Grad se nalazi na severu Peloponeza i od Atine je udaljen oko 215 kilometara. S obzirom na to da u njemu živi više od 230.000 stanovnika, to je na visokom trećem mestu u celoj zemlji.

Grad je bio naseljen još u antičkom periodu, o čemu svedoče i značajni materijalni ostaci. Smatra se da je jedan od prvih gradova u Grčkoj, ali i na evropskom tlu, koji je prihvatio hrišćanstvo. Osim srednjevekovnog zamka, u Patri svakako treba obići i crkvu Svetog Andreje, za koga se veruje da je u ovom gradu i stradao za veru Hristovu.

A ako grad posetite u vreme karnevala, bićete oduševljeni, jer je Patra poznata po tome.

Grad u srcu Tesalijske ravnice

Administrativni, ekonomski, obrazovni i kulturni centar oblasti Tesalija je grad Larisa. Smešten je u samom srcu plodne Tesalijske ravnice, koja se često naziva žitnicom Grčke. Pored toga što je grad značajan poljoprivredni centar, takođe je i vrlo važan kada je u pitanju prehrambena industrija zemlje.

Iraklion

Iraklion / foto: pixabay.com

U Larisi živi oko 130.000 stanovnika.

Osim ostataka tvrđave na brdu Frurio, ne propustite da posetite i Hipokratov spomenik, zatim Arheološki muzej i crkvu posvećenu Svetom Ahilu, kao i onu koja je posvećena Svetom Đorđu.

Najveći grad na jugu Grčke

Glavni grad najvećeg grčkog ostrva Krita je ujedno i najveći u južnom delu zemlje. Iraklion zapljuskuju vode Egejskog mora, a u njemu živi blizu 140.000 stanovnika.

Iako u samom gradu postoji značajan broj znamenitosti koje treba obići, nema nikakve sumnje da je grad najpoznatiji po palati u Knososu, koja se nalazi u njegovoj blizini.

(Aleksandra  Blažević/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima