≫ 

Zašto za ovo grčko ostrvo kažu da je "američko"? Njegova istorija ostaviće vas bez daha!

Upoznajte Karpatos, "najameričkije" ostvo od svih

  • 0
Karpatos / pixabay.com Karpatos, selo Olimpos / foto: pixabay.com

Često se za ovo grčko ostrvo može čuti da je američko i to ne samo zbog turista iz te zemlje, koji ga možda i najviše posećuju. 

Ostrvo Karpatos je poznato kao jedno od grčkih ostrva koje je uspelo u velikoj meri da sačuva autentičnost. Pripada Periferiji Južni Egej, odnosno grupaciji Dodekaneza.

Iseljavanje stanovništva

Iako se danas u velikoj meri Karpatos smatra razvijenim ostrvom u turističkom smislu, nije tako bilo uvek. Posebno ne u periodu po završetku Drugog svetskog rata.

Upravo u tom periodu su mnogi stanovnici ostrva spas potražili na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država uglavnom i to na istočnoj obali zemlje. Neki od njih su se odselili u Australiju i Južnu Afriku. Sve to je dovelo do gotovo potpunog opustošenja nekih sela na ostrvu Karpatos.

Primera radi selo Menetes je 1947. godine brojalo oko 1.650 stanovnika, da bi pre desetak godina u njemu živelo tek nešto više od 650 njih. U selu Spoa je živelo oko 340 stanovnika posle rata, a danas ih je tri puta manje.

Razvoj ostrva

Karpatos / pixabay.com Karpatos / foto: pixabay.com

U prethodne dve decenije je ostrvo počelo da se razvija u turističkom smislu. Stanovništvo Karpatosa su etnički Grci, ali je sve više i povratnika. Naime, upravo zato što se u otadžbinu vraćaju Grci, koji su pošli put Amerike ne bi li pronašli bolje uslove za život, često se može čuti da je Karpatos zapravo grčko-američko ostrvo.

Engleski jezik se može čuti u svakom delu ovog ostrva, koje se može pohvaliti i sopstvenim, istina omanjim aerodrom, ali dovoljnim da odgovori na zahteve turista tokom sezone.

Karpatos / pixabay.com Karpatos / foto: pixabay.com

Prema zvaničnim podacima popisa stanovništva iz 2011. godine, na ovom ostrvu živi tek nešto više od 6.200 stanovnika. Međutim, prema procenama, u toku sezone se broj ljudi na Karpatosu uveća i do 4 puta.

Posebno je interesantno to što su posetioci ovog grčkog ostrva uglavnom američki turisti, koji se tu osećaju kao kod svoje kuće. Gde god da krenu, srešće nekoga ko će sa njima podeliti iskustvo o svom životu u Americi.

Video: Bogata istorija i snažno prijateljstvo sa Srbima: Evo zašto morate da posetite Krf

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA