• 0

Grigoris Tasios: "Želim da verujem da će se Srbi vratiti u Grčku već do Uskrsa 2021. godine"

Predsednik Udruženja hotelijera Halkidikija za "Telegraf"

  • 0
Grigoris Tasios

foto: privatna arhiva; pixabay; telegraf

Mnogi koji su uplatili aranžmane za letovanje u Grčkoj za prethodnu sezonu sa nestrpljenjem iščekuju odluke o korišćenju zamenskih vaučera ili vraćanju novca. Za sada je sve još uvek samo na nivou prognoza, ali se ipak očekuje da će se situacija koliko-toliko normalizovati tokom naredne sezone.

Tim povodom je ekskluzivni intervju za "Telegraf" dao gospodin Grigoris Tasios, predsednik Udruženja hotelijera Halkidikija i Panhelenske hotelske federacije.

  • Kako je iz vaše perspektive izgledala prethodna sezona?

- Na nesreću, letos je bilo sasvim drugačije jer je cela planeta i dalje u situaciji bez presedana, koja je nastala usred pandemije korona virusa. Putovanja i turizam teško su pogođeni na neviđeni način.

  • Da li je na Halkidikiju ipak bilo turista iz Srbije?

- Grčka je krenula u akciju, suočila se sa prvim talasom i uložila hrabar napor da se otvori u turističkom smislu za sve svoje prijatelje. Međutim, stalne promene u epidemiološkim podacima naših zemalja, „napred-nazad“ sa ograničenjima i merama, sprečavali su naše prijatelje iz Srbije da posete popularne destinacije u severnoj Grčkoj, poput Soluna i Halkidikija.  U normalnim okolnostima, naši srpski prijatelji dosežu cifru od milion poseta, ali ove sezone smo bili veoma daleko od tih brojki jer je bilo malo onih koji su uspeli da dođu.

  • Kakva je bila turistička sezona za hotele koji su članovi vašeg udruženja?

- Rezultati su bili razočaravajući. Nešto više od polovine hotela je otvoreno i poslovali su sa vrlo slabim kapacitetima. Ove sezone ne govorimo o prometu ili prihodu. Pozitivna stvar je, međutim, to što smo strogim poštovanjem zdravstvenih protokola koje smo primenili, uspeli da imamo odlično zdravstveno upravljanje i da efikasno zaštitimo zdravlje svih, posetilaca i stanovnika.

  • Kako vam se čini zimska sezona ove godine?

- Danas govorimo o veoma teškoj zimi za hotele koji rade tokom cele godine, zatim za one urbanog tipa, u gradovima, ali i za hotelske jedinice na planinama, u otprilike dvadeset zimskih destinacija u zemlji. U normalnim okolnostima bili bi  u periodu velike potražnje zbog praznika, ali sada samo beleže gubitke. Važno je za sve hotele da izdrže dok se turizam ne oporavi i zato je podrška države izuzetno značajna. Šteta je velika, ali je ne smanjujemo. Borićemo se i pobediti. Mislim da je ovo zajednička karakteristika koju dele naši narodi i zato je naše prijateljstvo vanvremensko i nepokolebljivo.

Grigoris Tasios

foto: privatna arhiva

  • Šta možemo da očekujemo do sledećeg leta?

- U fazi u kojoj se nalazimo ne može se predvideti. Sve će zavisiti od toka i efikasnosti vakcinacije stanovništva zemalja. Nije jednostavno, ni lako i sigurno će trebati vremena. U turističkom smislu, prva četiri meseca 2021. od sada smatramo da su izgubljena i najbolji scenario kojem se nadamo je da ćemo se bar uspeti otvoriti za proslavu Uskrsa. Sa naše strane hotelijeri će za taj period učiniti sve što je u njihovoj moći, preduzećemo inicijative za nadogradnju usluge na kopnenim granicama naše zemlje i želim da verujem da će sve proći u redu i da ćemo moći da proslavimo Uskrs sa našim prijateljima iz Srbije u svim popularnim destinacijama severne Grčke i ne samo tamo - zaključio je Grigoris Tasios u razgovoru za "Telegraf".

Video: Apokaliptične scene u Grčkoj: Urušeni most u Almirosu i poplavljene ulice i stambeni blokovi

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima