≫ 

Nekada su mnogi Grci studirali u Srbiji, a danas većina njih ide u jednu udaljeniju zemlju

London je za Grke "druga kuća"

  • 0
O ishrani se najčešće informišemo onlajn ili preko prijatelja Foto-ilustracija: Pixabay

Ako ste imali prilike da se upoznate sa Grcima koji govore tečno naš jezik, gotovo je sigurno da su to ljudi koji su u Srbiji studirali i iz naše zemlje svi oni nose neke od najlepših uspomena. Možda i ne verujete, ali na jednoj društvenoj mreži postoji grupa Grka koji su studirali ovde i koji se i dan danas rado sećaju gde su provodili studentske dane.

E sad, logično se nameće pitanje, zbog čega su uopšte grčki studenti dolazili u Srbiju, ali je odgovor jednostavan, ako ste i malo upoznati sa organizacijom obrazovnog sistema u Grčkoj. Naime, fakulteti se nalaze samo u nekoliko vodećih gradova, a privatnih univerziteta skoro i da nema. Tako se nekako logično nameće da svako, ko za to ima mogućnosti, šalje dete na školovanje van granica zemlje.

Ranije je to bila naša zemlja. A danas se sve više mladih Grka odlučuje da studira u Velikoj Britaniji.

Da li je to zbog činjenice što je suprug kraljice Elizabete II, Filip poreklom Grk ili zato što u Grčkoj još od 1939. godine funkcioniše Britanski savet, nije baš poznato, ali podaci pokazuju da sve više mladih Grka studira u ovoj zemlji.

Kao jednu od prednosti navode razliku između britanskog i grčkog sistema. U zavisnosti od toga koji je fakultet u pitanju, posebna pažnja se obraća na praksu, što je ređe slučaj na grčkim fakultetima. Zapravo se studiranje na mnogim grčkim fakultetima mnogo više svodi na teoriju, a mnogo manje na praksu, što je u Velikoj Britaniji potpuno suprotno.

Naravno da nikome nije jednostavno da napusti svoju zemlju, ali je na svu sreću, grčka zajednica u Londonu konkretno prilično brojna i može se reći jaka. Sve to u velikoj meri olakšava studentima boravak u toj zemlji.

Mnogima od njih, ipak najviše nedostaju specijaliteti grčke kuhinje, budući da se britanska jela značajno razlikuju. Ali sve to nadokande tokom odmora, koje uglavnom provode u svojoj zemlji.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA