≫ 

"Crvena zemlja" koja podseća na reljef Marsa je u blizini omiljenog srpskog letovališta

Kokinopilos zauzima površinu od oko 600 hektara i u većem delu je prekriven gustom šumom

  • 0
kikinopolis Printskrin: Youtube/ Drone Photography

Da je Grčka raj na zemlji čuli smo nebrojeno puta. Ipak, da u Grčkoj postoji mesto koje u velikoj meri podseća na Crvenu planetu, ne zna baš mnogo ljudi.

Iako se u ovoj zemlji lako mogu naći neki od najneverovatnijih predela, bez obzira da li su u pitanju oni morski ili oni planinski, u Grčkoj se može naći i predeo koji je nalik planeti Mars.

U severnom delu zemlje, koji inače tradicionalno najviše i posećuju srpski turisti zbog omiljenih im letovališta, nalazi se i Kokinopilos. Ovaj impozantni planinsko-brdski lanac je poznat po zemlji crvene boje, kojom je prekriven, pa se zato i dovodi u vezu sa takozvanom Crvenom planetom, kako Mars još nazivaju.

Najbliže mesto je Filipijada, odnosno Preveza, a prema procenama, Kokinopilos zauzima površinu od oko 600 hektara i u većem delu je prekriven gustom šumom.

Sasvim očekivano, ovo mesto je privuklo i pažnju svetske javnosti, pa je okarakterisano kao „praistorijski geološki fenomen od velike geološke i arheološke važnosti“, navodi Greek city times.

Celokupno područje je bilo i predmet istraživanja nauččnika iz celog sveta. Svi oni su pokušavali da utvrde najpre poreklo crvene boje zemljišta.

kikinopolis Printskrin: Youtube/ Drone Photography

Poznato je da su mnogi nezavisni naučnici i istraživači boravili ovde od 60-ih godina prošloga veka. Za sada, postoji nekoliko teorija o ovom fenomenu.

Istraživanja su pokazala da se u zemljištu nalaze velike količine oksida gvožđa i da je to zapravo jedinstvena, impresivna praistorijska kraška depresija, koja je ispunjena crvenom glinom. Ono što karakteriše ovo područje jesu i jezera, koja se pojavljuju i nestaju u zavisnosti od kišnih i sušnih perioda, a koja imaju unutrašnje odvodnjavanje.

Pored toga, zbog neotektonske aktivnosti na brdima, sedimenti danas imaju blagi nagib ka severozapadu. A na osnovu prethodnih istraživanja je utvrđeno da je njihova debljina veća od 20 metara, što se smatra značajnom debljinom za područje te veličine.

Naučnici takođe veruju da su za trenutni izgled Kokinopilosa svakako zaslužne i obilne kiše u tom području.

Kiše su ovu nisku crvenu visoravan, koja se naziva i Terra Rossa, odnosno Crvena zemlja, pretvorile u pejzaž, koji karakteriše prisustvo brda i jaruga. Kišnica je odnosila mekani crveni pesak u ravnicu, zvanu Stefani, koja se nalazila u blizini, što je vremenom dovelo i do prirodne pojave brda prekrivenih slojem zemlje crvene boje.

Prema nedavno sprovedenim istraživanjima naučnika, utvrđeno je da je crveno tle, koje osim u Grčkoj, još postoji i u drugim zemljama južne Evrope, poput Italije i Španije, „stiglo“ putem takozvane afričke prašine, prelazeći Sredozemno more.

Ova tvrdnja je potkrepljena i novim hemijskim i mineraloškim istraživanjima španskih i američkih istraživača na području Kokinopilosa, koji ističu da su klimatski ulsovi koji vladaju u tom području, poput kiše, visoke temperature, vetrova i drugih, ipak bili odlučujući faktori u formiranju terena Kokinopilosa.

kikinopolis Printskrin: Youtube/ Drone Photography

- Glina daje ovoj zemlji teksturu, a oksidi gvožđa daju joj crvenu boju. Ovaj retki pejzaž izgleda kao ambijent sa Marsa, koji je stvoren erozijskim fenomenima, tokom minulih vekova i koji se i danas odvijaju na tom području – izjavio je direktor Instituta za geologiju i istraživanje Minerala, doktor Evangelos Nikolau.

A pored geološke važnosti, ovaj lokalitet je posebno interesantan za posetioce koji su ljubitelji arheologije. Otkriće kamenog oruđa iz doba paleolita, zatim ostaci rimskog akvadukta u tom području, daju još veću istorijsku i turističku vrednost celokupnom području.

Prvo veliko arheološko otkriče na području Kokinopilosa izvršio je 1962. godine Erik S. Higs, koji je pored veličanstvenog prirodnog pejzaža otkrio i mnoge predmete i artefakte iz perioda paleolita i bronzanog doba na tlu Grčke.

Sekire od kamena, čekići, koplja i druge vrste lovačkog oružja, koji su tu otkriveni, datiraju iz perioda od pre više od 250.000 godina i danas su izloženi u Arheološkom muzeju u Janjini, što svedoči o značajnom prisustvu primitivnih ljudi na tom području.

Kokinopolis je otvoren za javnost i do njega se može stići pešice ili automobilom. Međutim, poseta ovoj oblasti zahteva posebne pripreme za ekstremne vremenske uslove, budući da su česte obilne kiše o niske temperature tokom zime.

Iako jeste u pitanju vrlo atraktivna lokacija u turističkom smislu, doktor Nikolau smatra da je najbitnije uskladiti aktivnosti i posete sa samim područjem, te ga maksimalno zaštiti od potencijalnog zagađenja ili oštećenja.

(Aleksandra Blažević/ Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA