≫ 

Gde su Kikladi, a gde Sporadi? Ovako se dele grčka ostrva

Često nam nije jasno koja ostrva pripadaju Dodekanezu, a koja Kikladima

  • 4
Mapa grckih ostrva, mapa Grcke Ilustracija: Nikola Jovanović

Prema zvaničnim podacima na teritoriji Grčke se nalazi oko 1.400 ostrva. A tek 227 od njih je naseljeno, dok su ostala uglavnom male površine i nisu naseljena. 

Od ukupno 227 naseljenih ostrva na 78 njih živi više od 100 stanovnika.

Sva grčka ostrva se dele na osam grupa i to: Severnoegejska ostrva, Jonska ostrva, Kikladi, ostrva Dodekaneza, Saronska ostrva, Eubeja i Sporadi, ostrvo Krit kao najveće grčko ostrvo i jezerska ostrva.

U Severnoegejsku grupu ostrva spada srpskim turistima posebno dobro poznato ostrvo Tasos, zatim ostrva Limnos i Hios. U toj grupi su i Ikarija, Psara, Lezbos i Furni, kao i ostrva Samos, Samotraki i Cimena, te ostrvo Agios Efstratios.

Lefkada je jedna od najpoznatijih jonskih ostrva, kao i Zakintos i Paksos, te Krf i ostrvce Vido. A u grupu Jonskih ostrva spadaju i Kefalonija, Antipaksos i Antikitira, kao i ostrvo Itaka.

U grupaciji Kiklada se izdvajaju i Mali istočni Kikladi, koji su manje poznati našim turistima.

Najpoznatije ostrvo Kiklada je definitivno Mikonos, a odmah za njim i Santorini. Inače, u Kiklade spadaju i Andros, Anafi, Amorgos i Antiparos, kao i Delos, Jaros i Antimilos. Tu su i ostrva Folegandros, Kea, Ios i Kimolos, zatim Milos, Naksos i Paros, te Makronisos i Kitnos.

Ostrvo Tinos se takođe svrstava u grupu Kiklada, kao i Sikinos, Sifnos i Siros, te ostrvo Serifos.

Kako im i sam naziv kaže, Dodekanez su zapravo grupacija od 12 ostrva (što je i bukvalan prevod termina sa grčkog). Svakako je najpoznatije među njima Rodos. U tu grupu spadaju i Agatonisi, Astipalea, Halki, Arki i Lipsi , te ostrva Karpatos, Pserimos i Kastelorizo. Takođe u grupaciju Dodekaneza spadaju i ostrva Tilos, Leros, Kos i Kasos, te Patmos, Lipsi i Nisiros, zatim Simi, Telendos, Kalimnos i Jali.

U grupaciju Severnih Sporada spadaju ostrva Skopelos i Skijatos, kao i Alonisos iz Skiros.

Najpoznatije ostrvo u grupaciji Saronskih ostrva je definitivno Egina, a u tu grupu spadaju i Salamina, Poros i Speces, te ostrva Hidra, Angistri i Metana.

Najveće grčko ostrvo je Krit, a u tu grupaciju spadaju i Spinalonga, Gavdos i Kufonisi, zatim Paksimadja, Dija i Hrisi, kao i ostrvo Gavdopula.

Tri su jezerska ostrva u Grčkoj i to ostrvce Sveti Ahil, zatim Vidrinec i Janjina.

Koje se od svih ovih grčkih ostrva imali prilike da posetite, a o kome od njih još uvek maštate?

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA