≫ 

Šta znači ako je smeštaj u Hori? Ovo morate znati ako planirate letovanje u Kikladima

Pojedini kadrovi čuvenog filma "Veliko plavetnilo" snimani su u vodama oko kikladskog ostrva Amorgos

  • 2
Ostrvo vetrova Foto: Tanjug/AP

Od čak oko 220 ostrva, koja se svrstavaju u grupaciju Kiklada u Egejskom moru, veliki broj njih nije naseljen. Naziv ove grupe grčkih ostrva potiče od reči koja se slobodno prevodi kao „okolo“ i dovodi se u vezu sa ostrvima koja su se nalazila oko ostrva Delos, koje je u antičkom periodu smatrano svetim.

Danas su, ipak Kikladi mnogima poznati, jer u ovu grupu grčkih ostrva, pored ostalih, spadaju i Mikonos i Santorini.

Ukratko o Kikladima

Nekadašnja periferija Kikladi, koja je bila sastavni deo periferije Južni Egej je od 2011. godine podeljena na 8 delova, odnosno okruga.

Najvažniji grad ove grupacije ostrva je ujedno bio i upravno sedište celokupne prefekture. Reč je o gradu Ermupoli, koji je i najveći i glavni grad ostrva Siros.

Po podacima iz popisa stanovništva iz 2005. godine, blizu 120.000 ljudi živi na svim ostrvima koja pripadaju ovoj grupaciji. Ukupna površina Kiklada se procenjuje na oko 2.570 km².

Preovlađuje sredozemna klima na svim ostrvima. Karakterišu je izuzetno duga i topla leta, kao i blage zime. Tokom godine su prisutne blage padavine.

Gotovo sva ostrva su kamenita i mahom ih karakteriše planinski reljef.

Osim turizmom, koji je u ekspanziji u poslednje vreme, stanovništvo Kiklada se bavi i uzgojem vinove loze i maslina. Budući da na gotovo svim ostrvima postoji problem sa vodom, to se duvan, krompir i agrumi uzgajaju isključivo u područjima koja se navodnjavaju.

Isti glavni grad

Tinos Tinos / foto: Tara Tomović

Nećete pogrešiti ako za glavni grad većine ostrva Kiklada kažete da nosi naziv Hora. Mada je naziv glavnih gradova većine ostrva potpuno isti kao i naziv ostrva, ali se drugačije naziva upravo Hora.

Jedan od izuzetaka je ostrva Paros, jer je Parikija njegov glavni grad.

Zanimljivosti o Kikladima

Pojedini kadrovi čuvenog filma „Veliko plavetnilo“, koji je prvi film francuskog reditelja Lika Besona na engleskom jeziku, snimani su u vodama oko kikladskog ostrva Amorgos.

Ostrvo koje je otvoreno isključivo za posete uz specijalnu dozvolu, Delos, se smatra i najvažnijim zbog pronađenih iskopina iz perioda antike i nalazi se na listi sveske baštine UNESKO-a.

Simbol ostrva Mikonos su tradicionalne vetrenjače - inače je u pitanju ostrvo koje je simbol prestiža i luksuza ne samo za Grke.

Jedno od najčešće fotografisanih grčkih ostrva je Santorini.

U grupaciji Kiklada postoje i „parnjaci“ među ostrvima, kao što su na primer Paksos i Antipaksos ili Milos i Antimilos.

andros, grčka Plaža Grias to Pidima na Androsu / Foto: Pixabay.com

I u periodu po završetku Drugog svetskog rata, a naročito u periodu kada je u Grčkoj na vlasti bila vojna diktatura, kikladsko ostrvo Jaros je korišćeno kao zatvor primarno za političke zatvorenike.

Ostrvo Tinos, koje takođe pripada ovoj skupini je poznato po crkvi posvećenoj Bogorodici – Panagija Evangelista. Naročito je svečana proslava Velike Gospojine na ovom ostrvu, na kome osim pravoslavaca, žive i vernici rimokatoličke veroispovesti.

Iako se danas ne nalazi u svojoj postojbini, već u muzeju „Luvr“ u Parizu, mermerna statua boginje Afrodite, koja je izrađena oko 150. godine pre Hrista je pronađena na kikladskom ostrvu Milos 8. aprila 1820. godine. Antiohijski vajar Aleksandros je izradio statuu poznatu kao Miloska Venera.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljupka

    3. februar 2021 | 19:05

    Dobar tekst, samo sto ostrva Paksos i Antipaksos pripadaju Jonskoj grupi ostrva, a ne Kikladima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA