≫ 

Jedino slatkovodno jezero na ostrvu Krit čuva nimfa: Legende o njoj prepričavaju se vekovima

Najveće grčko ostrvo nije poznato samo po palati u Knososu i brojnim, zanimljivim letovalištima, već i po jezeru, koje je jedino slatkovodno na Kritu i na kome se oseća jako elektromagnetno zračenje

  • 0
Jezero Kurnas, Krit, Grčka Foto:printscreen/Youtube/Φ ο ί β ο ς DJI

Planinsko selo Kurnas pripada teritoriji grada Hanija na Kritu i u njemu se nalazi istoimeno jedino slatkovodno jezero na ovom grčkom ostrvu. Oko 50 kilometara je udaljeno od Hanije.

U antičko vreme je nazivano Koresija i nalazilo se nadomak drevnog kritskog grada Korion, koji je bio poznat po hramu posvećenom boginji Atini.

Samo jezero Kurnas dugo je oko 1.090 metara i ima maksimalnu širinu od 880 metara. Nalazi se na 20 metara nadmorske visine, a dostiže najveću dubinu od 22,5 metara, mada je u većem delu relativno plitko.

Legende o nastanku jezera

Sasvim očekivano, postoje predanja o nastanku ovog jedinstvenog jezera. Ima ih dve. A uz legende, pominje se priča i o jakim elektromagnetnim poljima nadomak jezera, što ima dvostruki efekat. Neki posetioci osećaju pozitivnu energiju dok ovde borave, a ima i onih koji to zračenje osećaju kao određenu vrstu nelagode.

Prema jednoj legendi, jezero Kurnas je nastalo nakon jedne neprijatne situacije, u kojoj se našla devojka iz obližnjeg sela. Naime, ona je sa ocem došla do jezera i kada je ugledao njenu lepotu, ocu su se javile nečasne misli. Devojka se uplašila, počela da plače i izgovorila: „Neka se moja duša pretvori u jezero!“. Kako navodi legenda, bogovi su se sažalili i ispunili joj želju. Od tada, ona boravi na dnu jezera i po verovanju se može videti nekada kao morska nimfa.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Ch_lides (@christosalkaios)

Druga legenda se odnosi na lokalno stanovništvo, koje je u jednom momentu bilo bezbožničko. Zato su su bogovi odlučili da ih kazne. Kiša je padala dugo, što je vremenom dovelo do stvaranja jezera, dok su mnogi seljani stradali u poplavama. Jedino je preživela ćerka lokalnog sveštenika, koja je pretvorena u nimfu. Osim što se po legendi ponekad može videti kako češlja svoju kosu na jezeru, ona brine i o svim životinjama koje ovde žive, a posebno o patkama.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели tripitrip (@trip_i_trip)

Zašto posetiti jezero Kurnas na Kritu?

Treba znati da je pomenuto selo poznato po grnčariji, pa su suveniri koji se prodaju nadomak jezera definitivno jedinstveni.

Uz to, poznato je i po čuvenom grčkom specijalitetu, znanom kao kokoreci, što su zapravo iznutrice pripremljene na roštilju, ali i po nacionalnom slatkišu, takozvanom galaktobureko. Zato ako odlučite da posetite ovo jezero, ne propustite da uživate i u ovim jelima.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели We Do - We Go (@mydowego)

Nemojte biti iznenađeni ako se pored vas, dok boravite na plaži, šetaju i patke. Nahranite ih i uživajte u lepotama jezera Kurnas.

A ako želite prirodni piling, dobićete i to. Prilikom ulaska u vodu ćete osetiti potpuno bezbolne „ugrize“ ribica, koje će sa vašeg tela odstraniti mrtvu kožu.

U toku letnjih meseci se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani, kao i pedaline. Oko samog jezera postoji i staza, tako da možete uživati i u šetnji.

Posebno je zanimljivo što su sve taverne i kafići otvoreni uglavnom tokom cele godine. Ponekad se samo može desiti da ne rade određeni broj dana tokom decembra i januara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA